Economiseşte mai mult mâine!

Un obiectiv financiar pe care ar trebui să îl ai, pe lângă cel de a-ţi reduce datoriile, este să îţi creezi un fond de urgenţă la care să nu apelezi decât în situaţii extreme. Niciodată nu poţi şti ce îţi rezervă viitorul, de aceea existenţa unui fond de rezervă îţi poate oferi siguranţa zilei de mâine şi liniştea necesară.  Să foloseşti banii din fondul de rezervă este mult mai bine decât să faci un împrumut pentru care vei plăti dobândă. Pentru a-ţi fi mai uşor să îţi constitui un fond de rezervă ia în considerare următoarele sugestii:
 • Regula de bază este să ai în fondul de rezervă minim suma necesară pentru a-ţi acoperi cheltuielile zilnice pentru 3 luni. Dacă ai posibilitatea să economiseşti pentru a acoperi cheltuielile pentru 6 luni este chiar mai bine.
 • Banii trebuie să fie relativ uşor de accesat, dar nu suficient de uşor încât să apelezi la ei pentru cheltuielile zilnice sau oricând o dorinţă nu îţi dă pace.
 • Aceşti bani nu trebuie blocaţi într-o investiţie pe termen lung, cu atât mai puţin cu cât acea investiţie poate să scadă şi să îţi afecteze siguranţa de care ai nevoie.
 • Dacă situaţia o impune foloseşte cu chibzuinţă aceşti bani, plăteşte întâi facturile şi ratele lunare, după care acoperă nevoile de bază.
 • După ce situaţia îşi revine încearcă să completezi fondul de urgenţă până la suma iniţială pentru a fi din nou pregătit pentru neprevăzut.
Dacă procesul de economisire ţi se pare demotivant şi îţi este greu să rezişti tentaţiilor sau nu vrei să îţi fie afectat nivelul de trai, încearcă să “păcăleşti sistemul” în felul următor:
 1. Stabileşte că vrei să economiseşti mai mult în viitor, dar nu începe încă să economiseşti pentru a te acomoda cu ideea că trebuie să faci schimbări în viaţa ta. Stabileşte data cu care vrei să începi să economiseşti şi bucură-te până atunci de disponibilităţile existente. Fă-ţi toate plăcerile astfel încât atunci când vei începe să economiseşti să fii pe deplin satisfăcut că ai realizat tot ce ţi-ai dorit.
 2. Începe să economiseşti cu ocazia primei măriri de salariu o parte din suma cu care ţi s-au mărit veniturile sau încearcă să îţi suplimentezi veniturile prin diferite metode. Astfel nu va trebui să scazi cheltuielile sau nivelul de trai şi nici nu simţi că pierzi ceva sau că te privezi de anumite satisfacţii.
 3. Măreşte suma pe care o economiseşti cu fiecare mărire de salariu. Nu este neapărat să economiseşti toată suma primită suplimentar pentru că trebuie să ții pasul cu inflaţia şi în acelaşi timp să te bucuri şi de rezultatele evoluţiei tale profesionale. Nu uita nici de bonusuri sau prime pentru că şi ele pot fi o sursă de economisire importantă. Stabileşte-ţi procentual cât vrei să economiseşti din veniturile suplimentare şi respectă ce ţi-ai propus de fiecare dată când ai ocazia.
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
Urmând acest proces ai libertatea de a alege când şi dacă vrei să operezi modificări asupra planului de economisire, ceea ce îţi dă flexibilitate şi nu te face să te simţi blocat într-un program impus.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

Articole asemănătoare

Cât economisesc tinerii din principalele orașe din România?

Cât economisesc tinerii din principalele orașe din România?

Economisirea are un rol important în viața tinerilor și este un criteriu care sta la baza bunăstării familiilor lor. Deși majoritatea tineri..
 •   3
 •   7
 •   3916
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate