- Înţelege instrumentele financiare în care investeşti şi informează-te despre investiţiile pe care le faci. Trebuie să ştii tot timpul ce se întâmplă cu banii şi cu investiţiile tale. Este important să înţelegi cum funcţionează fiecare investiţie pe care o faci pentru a putea lua decizii corecte şi pentru a obţine profit. Numai aşa poţi deţine controlul.
- Nu cumpăra şi nu vinde totul odată. Atunci când începi să investeşti ai nevoie de timp ca să înţelegi cum funcţionează investiţiile pe care le faci, de aceea nu trebuie să îţi investeşti toate economiile într-o singură tranzacţie într-un singur instrument financiar. Numai investind vei înţelege practic cum funcţionează piaţa investiţiilor, regulile şi psihologia investitorilor. Alege o investiţie care se potriveşte profilului tău şi investeşte, după care urmăreşte evoluţia ei. În acelaşi timp informează-te despre alte posibile investiţii şi dacă ti se potrivesc repetă procesul. Aşa vei avea un portofoliu diversificat, vei învăţa practic ce ai de făcut şi vei câştiga experienţă şi curaj să investeşti şi în alte instrumente financiare.
- Înţelege riscul şi randamentul şi relaţia dintre cele două. Înainte de a decide în ce vrei să investeşti află ce tip de investitor eşti, abia după aceea decide care este riscul pe care eşti dispus să ţi-l asumi. Relaţia dintre risc şi randament este una direct proporţională, cu cât riscul creşte cu atât şi şansele de a obţine un randament mai ridicat cresc.
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
- Cumpără ieftin şi vinde scump. Este posibil să nu reuşeşti să faci acest lucru la fiecare investiţie, dar trebuie să păstrezi în minte principiul şi să încerci să îl respecţi în măsura în care se poate. Nu trebuie să atingi minimele sau maximele, dar trebuie să încerci să îţi desfăşori activitatea în jurul lor.
- Concentrează-te pe ceea ce poţi controla. Dacă randamentul pe care îl vor obţine investiţiile tale nu îl poţi influenţa, cu siguranţă depinde de tine, când, cât şi cum investeşti. De aceea este important să te concentrezi pe ceea ce poţi influenţa mai mult decât pe ceea ce nu poţi.
- Nu lăsa emoţiile să te influenţeze atunci când investeşti. Trebuie să îţi controlezi emoţiile şi să nu laşi teama sau lăcomia să pună stăpânire pe tine pentru că altfel vei lua decizii greşite. Nu fi lacom, vinde atunci când ai atins profitul propus şi nu te panica.
- Investeşte regulat. Economiseşte şi investeşte la intervale de timp regluate. Astfel vei prinde atât perioade de creştere care îţi vor aduce profit cât şi perioade de scădere care îţi vor oferi oportunităţi de achiziţie la preţuri scăzute.
- Evaluează-ţi regulat investiţiile pe care le deţii. Nu trebuie să faci tranzacţii săptămânal sau lunar, dar trebuie să îţi evaluezi investiţiile şi să îţi balansezi portofoliu regulat.