Experții financiari au elaborat ghiduri pentru fiecare indicator al sănătății financiare, dar situația fiecărei persoane este diferită. Din acest motiv, merită să petreci timp pentru a dezvolta propriul plan financiar, pentru a te asigura că ești pe cale de a-ți atinge scopurile și că nu te supui la risc financiar nejustificat, dacă se întâmplă ceva neașteptat.
Pentru a înțelege mai bine la ce nivel se află sănătatea ta financiară, ar fi de folos dacă ți-ai pune câteva întrebări-cheie:
- Cât ești de pregătit pentru evenimente neașteptate? Ai un fond pentru urgențe?
- Care este capitalul propriu? Este pozitiv sau negativ?
- Ai lucrurile care-ți trebuie în viață? Dar lucrurile pe care ți le dorești?
- Ce procent din datoria ta îl consideri dobândă ridicată, cum ar fi cărțile de credit? Peste 50%?
- Economisești activ pentru pensionare? Simți că ești pe calea cea bună pentru a-ți îndeplini țelul pe termen lung?
- Ai suficientă acoperire pentru asigurare - fie de sănătate sau viață?
- Cum este stabilită sănătatea financiară?
Sănătatea financiară a unui individ poate fi măsurată în mai multe feluri. Economiile unei persoane și capitalul propriu total reprezintă resursele monetare aflate la dispoziția sa pentru folosire curentă sau viitoare. Acestea pot fi afectate de datorii, cum ar fi carduri de credit, ipoteci, împrumuturi auto sau studențești etc.
Sănătatea financiară nu este dată de un număr static, ci se schimbă în baza lichidităților și bunurilor unui individ, precum și a fluctuației prețurilor la bunuri și servicii. De exemplu, salariul unei persoane poate rămâne constant, pe când costul motorinei, hranei, a ipotecii și taxele pentru studii cresc. În ciuda sănătății financiare inițiale, un individ poate aluneca în declin dacă nu ține pasul cu costurile în creștere ale bunurilor.
Semne tipice de sănătatea financiară solidă includ un flux fix de venituri, schimbări rare ale cheltuielilor, câștig solid din investiții care au fost făcute și o balanță de numerar în creștere.
Cum să-ți îmbunătățești sănătatea financiară?
Pentru a-ți îmbunătăți sănătatea financiară, trebuie să arunci întâi o privire realistă asupra locului unde te afli în prezent. Calculează valoarea netă și descoperă la ce stadiu financiar ești. Asta include preluarea a tot ce deții, inclusiv conturi de pensionare, autovehicule, alte active și scăderea tuturor datoriilor.
Bugetează.
Apoi, trebuie să creezi un buget. Cu acesta, nu este suficient doar să planifici unde îl vei cheltui, dar este important și să arunci o privire atentă la unde ai cheltuit deja. Ai putea tăia din aceste zone? Abonamente recurente de care nu ai nevoie cu adevărat - cum ar fi cablul? Este esențial să înțelegi care sunt „nevoile” tale față de ceea ce „vrei”.
Poți folosi aplicații fintech mobile pentru a bugeta sau poți folosi metoda plicului testată în timp: creezi un plic pentru fiecare articol bugetar, cum ar fi alimente și încadrează în banii alocați în plicul respectiv.
Una din cheile majore ale unei bugetări și menținerea sănătății tale financiare este de a respecta bugetul, indiferent dacă ai început să câștigi mai mult sau să aduci mai multe venituri. Stilul de viață, care include cheltuirea mai multor bani pe măsură ce câștigi mai bine este în detrimentul sănătății tale financiare.
Creează un fond de urgență. Economisește!
Construirea unui fond de urgență îți poate îmbunătăți sănătatea financiară. Acest fond reprezintă banii care sunt economisiți și disponibili pentru urgențe, cum ar fi repararea mașinii sau pierderea locului de muncă. Obiectivul ar trebui să fie cheltuielile de zi cu zi pe o perioadă între trei și șase luni. Poți folosi un calculator de prosperitate financiară pentru a-ți calcula randamentele economiilor.
Sfaturi rapide:
Nu este întotdeauna ușor să-ți ții finanțele "în formă", atâta timp cât ești prins în circuitul vieții... Totuși, există câteva reguli și sfaturi rapide pe care le poți urma pentru a-ți îmbunătăți sau păstra sănătatea financiară în stare bună.
- Automatizează plata facturilor și economiile - adică, setează transferuri automate într-un cont de economii și plătește-ți toate facturile.
- Urmărește mereu verificarea gratuită și conturi gratuite.
- Fă cumpărături pentru asigurare, cablu sau cheltuieli recurente. Inclusiv dacă ai deja aceste articole.
- Folosește o metodă de bugetare, cum ar fi 50/30/20, care spune că ar trebui să cheltuiești 50% pe nevoi, 30% pe ce vrei si să economisești 20% din venit. Acești 20% includ reducerea datoriilor dacă ai datorii cu dobândă mare.
- Investește devreme și frecvent. Adică, încearcă să depui 10-15% din venitul direct într-un cont de pensionare.
Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:
- Investește în educația ta
- Informează-te
- Fă-ți un plan
- Analizează-ți cheltuielile
- Economisește
- Multiplică-ți sursele de venit
- Investește
- Ajută-i și pe ceilalți
Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!