Fie că ești angajat sau ești deținătorul unei afaceri, activele sunt acele surse economice care au capacitatea de a-ți aduce profit sub forma unor active fixe (de regulă, bunuri imobiliare) sau active circulante (bunuri sau valori înrolate în circuitul economic al unei afaceri).
Pentru ca să-ți crești valoarea averii nete, trebuie să știi că aceasta este dată de diferența dintre activele personale și pasivele personale. O definiție simplă și clară este dată de Robert Kiyosaki în cartea „Tată bogat, tată sărac”: Activ = Orice îți aduce bani în buzunar; Pasiv = Orice îți scoate bani din buzunar.
Cu alte cuvinte, activele sunt: banii cash, conturile de economii, conturile de depozit, obligațiunile, afacerile, bunurile imobiliare care nu sunt ipotecate, bunurile de valoare, proprietățile intelectuale etc., iar pasivele sunt, practic, toate datoriile, creditele și alte tipuri de împrumuturi pe care le ai.
Valoare netă = Active – Pasive
Cel mai important lucru este să pui deoparte lunar o sumă de bani. De exemplu, să treci 15% din venitul tău total la active: în contul de economii, în contul de investiții, depozite etc. Vei face o treabă foarte bună dacă vei trece la active orice bonus, surplus salarial sau câștiguri mici. Astfel, îți vei crește valoarea netă mai rapid. O idee bună e să-ți setezi un target anual de creștere a averii nete și să îl urmărești lunar pentru a evalua situația economiilor.
Următorul pas este să-ți crești și valoarea veniturilor pasive, adică a investițiilor, pentru că acestea reprezintă un factor care contribuie în mod semnificativ la averea netă personală. Deși există mai multe tipuri de investiții cum ar fi cele în dobânzi bancare, cele mai rentabile sunt cele în acțiuni, obligațiuni, valute și alte titluri de valoare. Dobânzile bancare nu te vor duce prea departe, în condițiile în care acestea sunt prea mici și includ tot mai multe obligații fiscale.
Totuși, înainte să te apuci să investești, îți recomandăm să te asiguri că ești pregătit de acest lucru. Drumul spre atingerea target-ului nu este unul ușor și de multe ori implică eforturi și bătăi de cap, dar merită. Pentru că o dată ce obții independența financiară, obții și o satisfacție în toate celelalte domenii.
Cu cât începi mai devreme, cu atât ai rezultate mai bune în cont!
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.