- În primul rând, pentru a putea să economisească copilul trebuie să aibă la dispoziție o sumă de bani pe care să o administreze singur. Fie că este vorba de banii pe care-i dai tu regulat, fie că îi primește de ziua lui de la rude sau îi câștigă pentru mici joburi pe care le face, el trebuie să învețe cum pot fi administrați eficient. Pentru asta, trebuie să îi pui la dispoziție informații despre cum să îi cheltuiască, cum să economisească și cum să investească banii pe care îi are.
- Învață-l să cheltuiască mai puțin decât căștigă de la primii săi bani. Indiferent de forma sub care primește primii lui bani, învață-l să economiseacă. Învață-l să pună de-o parte fie pentru un obiectiv anume, fie pentru a avea o rezervă atunci când apare ceva ce își dorește neapărat. Se va simți mai relaxat dacă va ști că oricând își va dori ceva va putea apela la banii lui de rezervă. Astfel va fi concentrat pe lucruri mai importante, fără a avea grija obținerii banilor necesari achiziționării lucrurilor dorite.
- Încurajează-l să-și urmărească cheltuielile. Dacă la început asta nu va fi prioritatea lui, cu siguranță când va mai crește va începe să se întrebe pe ce a cheltuit banii primiți de el. Învață-l să-și țină singur evidența cheltuielilor cu o aplicație ușor de utilizat și astfel va îmbina utilul cu plăcutul, copiii și tinerii fiind atrași de utilizarea tehnologiei. Pentru a fi și mai eficient puteți din când în când să evaluați cheltuielile făcute pentru a învăța din comportamentul lui financiar.
- Recompensează-l pentru economiile acumulate. Ca și în cazul în care depune banii la bancă și primește dobândă pentru fiecare ban acumulat, poți să fii tu “banca” lui care periodic îi bonusează economiile ca să îl încurajezi să meargă mai departe. Așa va fi motivat să economisească mai mult și va învăța cum funcționează lumea finanțelor în viața adulților.
- Învață-l costul banilor. Dacă copilul tău este prea nerăbdător să achiziționeze ceva pentru care nu a economisit încă, nu ezita să îi împrumuți tu suma de care are nevoie cu condiția să îți ramburseze suma împrumutată plus dobânda. Astfel îl vei învața că economisind amână satisfacția, dar îl va costa mai puțin decât dacă face achiziția cu bani împrumutați. Aceasta este o lecție importantă pe care o va învăța copilul tău și după primul împrumut va realiza că nu este cea mai bună alegere și își va schimba comportamentul pe viitor. Își va aduce aminte de această experiență și când va fi mare și va fi în fața deciziei de îndatorare.
- Și nu în ultimul rând, oferă-i copilului tău un exemplu privind economisirea. Indiferent cât de mare va fi copilul tău, tu vei fi tot timpul un exemplu pentru el. Explică-i cât și cum economisești tu în fiecare lună și nu ezita să îi spui ce obiectiv ai pentru economiile tale și în ce le investești pentru a le crește valoarea și a-ți atinge mai repede scopul.
Responsabilitatea financiară nu poate fi învățată într-o singură oră la școală sau într-o singură discuție acasă. Responsabilitatea financiară se învață într-o viață, dar începe acasă și începe cu tine!