Cum să dezvolți inteligența financiară a copilului

Orice părinte își dorește un copil inteligent, bine pregătit pentru ca acesta să reușească în viață și să obțină toate lucrurile de care are nevoie pentru a fi independent financiar.
 
Nimeni nu te învață ca părinte cum să-ți educi copilul, cum să-l faci să fie mai deștept, deci nu există o "rețetă" din acest punct de vedere, însă tot ce trebuie să știi este că intelectul copilului este strâns legat de comportamentul tău ca și părinte. Cu alte cuvinte, familia este principala sursă de educaţie financiară a copilului. În același timp, școala deține doar 9% din acest punct de vedere. 

Așadar, copiii vor merge totdeauna pe urmele părinţilor lor pe care îi consideră nişte modele, inclusiv atunci când îşi administrează banii. Comportamentul financiar al copilului trebuie dezvoltat încă de când este mic, când acesta începe să ceară o jucărie sau o bomboană...
 
Atunci când e mic, copilul absoarbe orice informație exact ca un burete. El te imită în tot ce faci, ce spui, iar prin comportamentul tău creezi un tipar pe care el îl urmează. Cu alte cuvinte, viitorul financiar al copilului tău depinde de ceea ce îi pregătești tu. Cel mic trebuie familiarizat cu banii, cu valoarea acestora pentru a fi responsabil în cheltuieli și a conștientiza ce înseamnă economisirea. 

Noi, cei de la Profit Point, suntem de părerea că o abordare interactivă a domeniului financiar îl va face pe copilul tău să absoarbă mai bine ideile pe care i le transmiți. Ok, nu nu putem afirma că-ți vei transforma copilul în milionar, dar îl vei familiariza cu niște principii pe care el va ști să le aplice atunci când va fi adult. 

Iată ce poți face ca părinte pentru a-i dezvolta copilului inteligența financiară:

Dă-i copilului sarcini de rezolvat. Învață-l să fie independent: oferă-i activități specifice casei, ca să înțeleagă ce înseamnă munca, iar la sarcinile grele îl poți recompensa cu niște bănuți de buzunar săptămânal, să zicem.
 
Dezvoltă-i copilului abilități logice și matematice. Dezvoltarea timpurie a acestor abilități îi vor aduce multe avantaje copilului tău la maturitate. Ai putea înlocui jocurile pe tabletă, de exemplu, sau filmulețele de la televizor cu anumite cursuri dedicate dezvoltării celor mici. Disciplinează-ți copilul în ce privește programul de educație și programul de relaxare (aceeași tabletă sau televizor). 

Învață-l să facă diferența dintre dorințe și nevoi. 

Uneori, nici noi, adulții, nu prea putem face această diferență...Dar încearcă să-ți înveți copilul că nu tot ce vrea trebuie pus în coșul de cumpărături. Nu toate lucrurile pe care pune mâna trebuiesc cumpărate. 

Dar cel mai important lucru pe care poți să-l faci pentru copilul tău este ca Tu, în primul rând, să ai o educație financiară. Tu trebuie să fii persoana pe care vrei să o vezi adunci când copilul tău va fi adult. Ori nu îi poți impune copilului să economisească sau să se abțină de la anumite lucruri, atunci când tu îți cumperi la impuls tot ce-ți trece prin cap atunci când intri într-un super market. 

Și, nu în ultimul rând, ține cont de faptul că fiecare copil învață în ritmul său propriu, iar educația financiară trebuie făcută în funcție de vârstă. 

Tot ce trebuie să știi e că educația copilului trebuie să înceapă cât mai devreme pentru ca atunci când va fi adult, el să facă față tuturor cerințelor financiare, să fie ambițios, disciplinat și cu educație solidă.

Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

 1. Investește în educația ta
 2. Informează-te
 3. Fă-ți un plan
 4. Analizează-ți cheltuielile
 5. Economisește
 6. Multiplică-ți sursele de venit
 7. Investește
 8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!

Articole asemănătoare

Educaţia financiară este tot atât de importantă ca cei 7 ani de acasă!

Educaţia financiară este tot atât de importantă ca cei 7 ani de acasă!

Indiferent de profesia pe care o avem, fiecare dintre noi intră în contact cu domeniul finanţelor. Î..
 •   0
 •   1
 •   14001
 •   0
8 Lecții esențiale pentru educația financiară a copilului tău

8 Lecții esențiale pentru educația financiară a copilului tău

  Dacă te întrebi care sunt cele mai importante lucruri pe care copilul tău trebuie să le știe în..
 •   0
 •   0
 •   3608
 •   0
Investește în educația financiară a copilului tău!

Investește în educația financiară a copilului tău!

Unii părinți nu se preocupă de educația financiară a copiilor, iar majoritatea părinților omit să di..
 •   0
 •   1
 •   1939
 •   0