Trebuie avut în vedere, în primul rând, că nu am pus sub semnul întrebării DACĂ sau CINE are nevoie de educatie financiara. Trebuie pornit de la o premisă pe care mulţi dintre noi nu o conştientizează – nevoia există pentru toţi. Vorbim aici strict despre elementul temporal. Aşteptăm până la vârsta adultă sau este indicat să începem acest proces mult mai devreme?
Potrivit unui studiu realizat de Erste Group la jumătatea acestui an, principala sursă de educatie financiara a tinerilor din România rămâne familia, cu peste 90% din procente. De altfel, preocupările financiare ale românilor vin mai mult din tradiţie, din acel „strângem bani ca să avem ce lăsa copiilor”.
Iată o primă orientare greşită, pornită din însăşi celula de bază a societăţii – părinţii aleg să economisească, să planifice viitorul copiilor, fără a-i implica activ pe aceştia în proces şi a le oferi sprijinul pentru o educatie financiara corectă. Ajunşi la vârsta maturităţii, lipsiţi de cunoştinţe elementare, foştii copii se vor trezi implicaţi într-o luptă în care le lipsesc armele.
Nu ar trebui să ne mire faptul că tinerii cu vârste de 14-25 de ani din România cheltuiesc, în medie, 33 de euro lunar pe haine, încălțăminte și alte accesorii asociate, cu mult peste media celorlalte țări din estul și centrul Europei, fiind întrecuți doar de austrieci – 57 de euro. Lipsa educaţiei financiare şi asumarea integrală de către părinţii hiperprotectivi a acestei laturi duc la propagarea îngrijorătoare a unui comportament incorect în rândul tinerilor. Iar efectele acestui întreg proces vor avea un impact negativ foarte puternic, odată ce tinerii vor fi puşi faţă în faţă cu realitatea economică.
În România, educaţia financiară lipseşte şi la copii, dar şi la adulţi, iar singura modalitate prin care acest fenomen poate fi redus o constituie implicarea activă atât la nivel individual (familie), cât şi la nivel instituţional. Avem aici în vedere includerea unor ore/cursuri de educaţie financiară în şcoli şi crearea de programe educaţionale specializate de către marii jucători de pe piaţă (bănci, companii etc.).
Altfel, rămânem cu cel mai sigur drum către adultul care, pe cât de puţină educatie financiara are, pe atât de mult cheltuieşte, în cazul colapsului dând vina pe şomaj, nivelul redus al salariilor şi evoluţia cursului de schimb. Adevărata problemă? Lipsa unei viziuni, dezinteresul, incapacitatea de înţelegere a celor mai de bază concepte economice, încrederea în siguranţa financiară artificială din sânul familiei.
Ce facem, în această situaţie? Totul porneşte de la noi şi de la acceptarea faptului că avem nevoie de educatie financiara. Odată ce un adult decide că e momentul să investească în el şi să urmeze cursuri, atât teoretice, dar mai ales practice, susţinute de specialişti în domeniu, cel mai important pas este deja realizat.
Te-ai săturat să pierzi timp şi bani pe zeci de cursuri, cărţi şi seminarii teoretice din care nu te alegi cu nimic? Vrei să afli exact cum se pune teoria în practică şi să înveţi de la specialişti ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru a atinge succesul mult dorit? Alege o educaţie inteligentă! Click aici!