La mai bine de 10 ani de la criza creditelor ipotecare din SUA care, practic, a forțat băncile din întreaga lume să-și sisteze împrumuturile reciproce, economia mondială se confruntă cu riscuri majore. Perspectiva unei noi recesiuni globale este iminentă, cu o încetinire economică evidentă în Statele Unite și în cele mai mari economii din Europa și Asia.
Analiștii CNBC relevă unele dintre situațiile de pe mapamond care ar putea genera în curând o undă de șoc pe plan politic și financiar.
Economia SUA încetinește peste estimări. „Când America strănută, lumea se îmbolnăvește!”, se spune. Și pe măsură ce efectele revizuirii impozitelor în valoare de 1,5 trilioane de dolari încep să se reducă, economia Statelor Unite dă semne de „viroză”. Din aprilie până în iunie, investițiile în afaceri au scăzut cu 1% față de același trimestru din 2018. În plus, încrederea consumatorilor a scăzut cel mai mult în nouă luni din septembrie. De asemenea, profiturile corporative sunt în descreștere: S&P 500 a raportat o scădere a veniturilor atât în primul cât și în cel de-al doilea trimestru al anului 2019.
China este sufocată de datorii. China pare că și-a alimentat economia scufundându-se și mai mult în datorii, iar cifrele au devenit uimitor de mari. Institutul de Finanțe Internaționale (FII) de la Washington a estimat că, în primul trimestru al anului 2019, suma totală a datoriei corporative, gospodărești și guvernamentale din China a atins o cotă de 303% din PIB.
Tot mai multe proteste la Hong Kong. De mai bine de patru luni, Hong Kong-ul este tulburat de protestele civile, inițiate de protestatari cu scopul de a împiedica autoritățile să extrădeze fugarii din China. Centrul financiar acționează ca o poartă de intrare și de ieșire pentru economia chineză, prin intermediul băncilor care se stabilesc aici. Prin urmare, tulburările civile continue ar putea afecta economiile din întreaga lume.Căderea „dictatorului preferat" al lui Trump. Egiptul fierbe din cauza unor proteste împotriva guvernului egiptean în mai multe orașe, inclusiv în Alexandria și Cairo. Protestele au avut un efect direct asupra bursei EgX 30 a Egiptului, provocând o scădere de 11% care a ars, practic, toate profiturile acumulate în 2019: pare că investitorii și-au retras banii și au plecat. Cifrele Departamentului de Stat arată că investițiile directe ale SUA în Egipt au fost de 21,8 miliarde de dolari și relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit recent.
Citește și: Recesiune geopolitică: riscuri cu imapact mondial în 2019