Potrivit unui mit care ne umblă pe la urechi încă de mici, atunci când este speriat, struţul îşi îngroapă capul în nisip. Deşi această practică nu este în realitate adevărată, este adevărat că băgatul capului în pământ ne caracterizează atunci când vine vorba despre educaţia financiară şi importanţa acesteia în viaţa de zi cu zi.
Ce este, ce presupune, de ce contează? Mulţi dintre noi nu ştiu ce este aceea dobândă la un depozit, nu ştiu să calculeze DAE la un credit şi nu citesc tot ce scrie în contracte. Însă se apelează la instrumentele de creditare din ce în ce mai mult. Să ne mai mire faptul că ponderea datornicilor este într-o continuă creştere?
În acest context, în 2013 educaţia financiară a fost introdusă în rândul cursurilor opţionale, la clasa a treia sau a patra. În cadrul acestor ore opţionale, copiii învaţă cum să devină mai chibzuiţi, să nu pună accent pe consum, pe cheltuieli, să ştie să economisească. De exemplu, învaţă cum să strângă bani cu care să cumpere materiale şi să modeleze obiecte la care să stabilească un preţ şi să le vândă.
Astfel, ce este un cont, cum se foloseşte un card, ce este un P.O.S - sunt câteva dintre noţiunile pe care elevii claselor a III-a și/sau a IV-a le pot învăţa la disciplina Educaţie financiară, însă materia rămâne opţională, ceea ce înseamnă că ţine mai mult de părinţi dacă îşi vor lăsa copii să o studieze.
Şi dacă tot a venit vorba de copii şi părinţi, foarte interesante devin aserţiunile dl. Valentin Lazea, economistul Șef al Băncii Naționale a României:
"La un test făcut în rândul copiilor preșcolari, aceștia au răspuns că banii sunt fabricați de zâne și personaje din desene animate. Problema este că și părinții lor au crezut același lucru, când au cerut credite doar cu buletinul. [...] Chiar ar trebui să ne gândim ca, orice persoană care vine la bancă să ceară un credit, să răspundă mai întâi la un chestionar, care să conțină un set de întrebări de bază referitoare la dobândă, comisioane, curs de schimb, risc valutar, etc. Dacă nu știi să răspunzi este ca și cum ai conduce pe șoselele țării o mașină, fără permis de conducere - te pui în pericol și pe tine și pe cei din jur."
Voi cum consideraţi această propunere de limitare a acordării creditelor în baza cunoştinţelor financiare deţinute?