În fiecare activitate profesională există anumiți factori care determină succesul acesteia. Tradingul nu este o excepţie, respectiv, formarea unei strategii de tranzacționare de succes presupune luarea în considerare a câtorva factori:
-
Determinarea avantajului competitiv: după cum se știe, tranzacționarea pe FOREX are loc sub forma unui joc cu sumă nulă, de aceea, trebuie să dispuneți de anumite avantaje în raport cu alți traderi. Probabil, acesta este unul dintre cei mai dificili pași de realizat, iar alegerea avantajului este la latitudinea fiecărui trader în parte.
-
Ordinea îndeplinirii: determinarea avantajelor concurenţiale nu-și are rostul în lipsa unui plan bine stabilit și organizat de acțiune. Se recomandă elaborarea unui plan, îndeplinirea acestuia, ulterior evaluarea rezultatelor și îmbunătățirea planului. Urmărirea cu exactitate a ordinii în planul dvs de acțiune constituie un important factor în calea succesului.
-
Managementul resurselor financiare: Cunoștințele de money management reprezintă unul dintre principalele concepte pe care trebuie să le deții pentru a evolua ca trader. Probabil, cea mai mare diferență dintre un trader începător și unul profesional este dat de abilitățile de money management. Dacă riscul asumat în tranzacționare este prea înalt, în final aveți toate șansele să vă treziți cu mai puțini bani decât ați investit, sau chiar să irosiți toți banii din cont. Pe de altă parte, un grad extrem de ridicat de aversiune la risc duce la eliminarea posibilităților de optimizare a câștigurilor și pierderea multor șanse de a înregistra profit. De aceea, este foarte important să stabiliți o sumă maximă pe care vă puteți permite să o pierdeți și să implementați niște reguli clare de management a resurselor financiare în conformitate cu acestea.
-
Realizați un plan de tranzacționare: planul va trebui să includă acțiunile pe care le veți lua în diverse ipostaze sau cazuri de evoluție a prețului. Acest lucru vă va permite să vă concentrați asupra îndeplinirii sarcinilor și să nu vă lăsaţi indus în eroare de ideile spontane, cel mai des neinspirate, care apar în condiții de incertitudine.
-
Responsabilitatea: după cum se știe, alături de avantajele condiției de a fi propriul tău șef, traderii își asumă și toate responsabilitatea deciziilor luate.
-
Obligații: ar trebui să realizați importanța tranzacționării conform planului, chiar și în perioade mai dificile. Se consideră că tradingul armonizează extremele, creând un echilibru între perioadele nefavorabile de tranzacționare și cele favorabile. Nu trebuie să deveniți prea încrezuți în sine atunci când ați intrat într-o perioadă mai favorabilă și nici să vă lăsați copleșit de deznădejde atunci când v-ați lovit de câteva eșecuri. Salvați puțin timp zilnic pentru a compara acțiunile întreprinse cu planul de tranzacționare creat.
De altfel, câștig sau pierdere, succes ori insucces – totul depinde de abilitățile, determinarea și disciplina traderului.