Germanii, obsedați de economisire, spun „stop joc” băncilor!

Economisirea nu este doar o virtute pentru nemți. În Germania, economisirea este considerată o activitate obsesivă seculară, am spune, care servește unui scop colectiv, național.

În ultima vreme, dobânzile negative ale Băncii Centrale Europene riscă să dea peste cap această obsesie naţională, determinându-i pe politicieni să caute mijloace de a-i proteja pe cetăţenii prudenţi şi a păstra povara pe umerii băncilor ţării, scrie Bloomberg. După ce şeful BCE Mario Draghi a întors activitatea sectorului bancar european pe dos în ultimii 5 ani, băncile din Germania analizează posibilitatea spargerii ultimului tabu, introducerea de dobânzi negative pentru cetățeni. 

În Germania, supraaglomerata industrie bancară se confruntă de multă vreme cu o profitabilitate scăzută, însă după cinci ani de dobânzi negative băncile de acolo nu mai găsesc căi de a compensa scăderea câştigurilor.Instituțiile financiare încearcă de ceva timp să transfere costul dobânzilor negative către companii şi clienţi bogaţi, dar au ezitat să facă oamenii de rând să plătească pentru depozite. Totuşi, după ce Daghi a avertizat  că dobânzile s-ar putea duce şi mai jos, executivii Banco Sabadell şi Commerzbank spun că nu pot exclude taxarea clienţilor de retail pentru depozite. Ba, unii bancheri s-au dovedit şi mai îndrăzneţi în privat.

Spulberați ne multiple evenimente în ceea ce privește agoniseala (după Primul Război Mondial, pe fondul hiperinflației din timpul Republicii de la Weimar, și înca o dată dupa Al Doilea, după care numeroase strategii politice la nivel european), germanii continuă să economisească și acum, în ciuda dobânzilor negative din ultimii 5 ani. 

Astfel, gospodăriile germane economisesc aproximativ 10% din venitul disponibil, de două ori mai mult decât media din Uniunea Europeana și din SUA. Iar rata de economisire s-a menținut stabilă de-a lungul timpului, indiferent de situația economică sau de evoluția ratelor dobânzilor. E un aspect interesant când încercăm să înțelegem economia germană. În fond, ceea ce fac ei cu banii lor, reflectă felul în care își tratează semenii - iar asta spune multe despre ceea ce sunt germanii cu adevărat ca popor.

Ce fac românii când intră în impas financiar?

Răspunsul e simplu: se împrumută.

4 din 10 din români se împrumută de la rude, atunci când rămân fără bani. Clasamentul este urmat de turci, și doar 2 din 10 britanici mai apelează la acest tip de ajutor. În Franţa sau Luxemburg şi mai puţini.

Se împrumută de la rude:

 • România - 42%
 • Turcia - 31%
 • Marea Britantie - 24%
 • Polonia - 22%
 • Franţa - 11%
 • Luxemburg - 8%
Conform statisticilor, 7 din 10 români rămân fără niciun ban la sfârşitul lunii. După noi sunt turcii, austriecii şi italienii. Mai bogaţi sau mai economi sunt aceeași nemţi, polonezii sau cei din Luxemburg.

Rămân fără bani înainte de salariu:
 • România 69%
 • Turcia 58%
 • Austria 55%
 • Italia 54%
Ce îți recomandă experții financiari?

În ultimul an, 65% dintre români susţin însă că au venituri prea mici ca să economisească. Ceilalţi, fie au cheltuieli neaşteptate, fie pur şi simplu risipesc mereu tot ce au.

Ca să nu intri prea mult în datorii, ar trebui să economisești după o regulă de aur:

Plătește-te pe tine în primul rând (adică economisește minim 15%), alocă 50% pentru cheltuieli, iar restul – investește pentru a pune banii la treabă! 

Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

 1. Investește în educația ta
 2. Informează-te
 3. Fă-ți un plan
 4. Analizează-ți cheltuielile
 5. Economisește
 6. Multiplică-ți sursele de venit
 7. Investește
 8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!

Voting postare: 6

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate