Indicatorul RSI cu exemple

Un trader poate să lucreze cu foarte multe tipuri de indicatori, să îi testeze și să îi utilizeze în strategiile de tranzacționare. Printre aceste instrumente se numără și indicatorul RSI, cunoscut și sub denumirea de Relative String Index și este utilizat pe scară largă atât de investitorii debutanți cât și de cei cu experiență deoarece este vorba despre un instrument care, de-a lungul timpului și-a dovedit eficiența, fiind un aliat de nădejde pentru cei care aleg să îl utilizeze. 

Dar, pentru a putea să îl utilizezi și pentru a putea fi un instrument de încredere în strategiile de tranzacționare pe care le elaborezi, este indicat să cunoști câteva informații de bază așa cum este modul în care funcționează, cum se folosește și care sunt avantajele și dezavantajele pe care le prezintă pentru un trader. 

Ce este indicatorul RSI?

Sursa foto: zainview.com 


Indicatorul RSI este un instrument de analiză tehnică pentru a identifica modelele comportamentale pe piață și care au fost recunoscute ca fiind semnificative. Pentru multe modele date există o probabilitate mare ca rezultatele să fie cele așteptate. Acest indicator măsoară magnitudinea schimbărilor recente de preț în scopul de a evalua dacă o acțiune este supra - cumpărată sau supra - vândută. În momentul în care o piață se află pe un anumit trend, este posibil ca acesta să continue iar urmărirea modului în care se schimbă o tendință reprezintă un aspect esențial. 

RSI Indicator măsoară raportul mișcărilor ascendente și descendente și normalizează calculul astfel încât poate să fie exprimat într-un interval cuprins de la 1 - 100. 

Acest indicator a fost dezvoltate de J. Welles Wilder în anul 1978 și oferă informații valoroase în ceea ce privește piețele și semnalele de tranzacționare. De-a lungul timpului, a devenit un indicator prețios datorită formulei sale solide și a utilizării divergențelor iar avantajele acestui indicator RSI sunt confirmate de numeroși traderi care le utilizează în strategiile de tranzacționare. 


Cum funcționează indicatorul RSI?

Sursa foto: Unsplash 


Indicatorul RSI măsoară modificările prețului unui activ pe 14 perioade (14 zile pe graficele zilnice, 14 ore pe graficele orare etc.). RSI este un indicator de impuls care este un instrument tehnic de tranzacționare care măsoară rata la care prețul sau datele se schimbă. Atunci când impulsul crește și prețul crește iar acest lucru indică faptul că acțiunile sunt cumpărate în mod activ pe piață. Iar dacă impulsul este în jos, atunci acest lucru înseamnă că presiunea de vânzare este în creștere. Este un indicator oscilant care le permite traderilor să detecteze condițiile de supravânzare și supracumpărare. Indicatorul evaluează prețul activului de la 0 - 100 luând în calcul cele 14 perioade despre care vorbeam mai devreme. De exemplu, un scor RSI de 30 sau mai puțin sugerează faptul că activul este probabil, aproape de minim (supravândut), în timp ce o valoare peste 70 indică faptul că prețul activului este probabil aproape de maxim (supracumpărat) într-o anumită perioadă de timp dată. Deși aceste perioade de 14 zile sunt implicite pentru indicatorul RSI, traderii pot să le modifice pentru a crește sensibilitatea (prin a seta mai puține perioade) sau pentru a reduce sensibilitatea (setând mai multe perioade). 


RSI Indicator - Formula de calcul 

Sursa foto: PixabayContrar multor opinii Relative Strenght Index (indicatorul RSI) reprezintă un instrument bursier avansat iar formula de calcul pentru acesta, ia în calcul utilizarea a două ecuații. Prima ecuație ajută la obținerea forței relative (RS) care este raportul dintre media ordinelor închise pe trend ascendent și a celor închise pe trend descendent în perioada N: 

RS = Media Exponențială Mobilă pe N perioade pe trend ascendent / Media Exponențială Mobilă pe N perioade pe trend descendent (în valoare absolută)

RSI indicator formula reprezintă valoarea reală indicatorului RSI. Aceasta se calculează prin indexarea indicatorului RSI la 100 prin utilizarea următoarei formule:

RSI = 100 - (100/1 + RS)


Interpretarea intervalelor Indicatorului RSI cu exemple


Sursa foto: Pixabay


Pe grafic, indicatorul RSi se citește prin analizarea a mai mulți factori. În momentul în care indicatorul RSI gravitează în jurul nivelului de 70 se consideră că este supracumpărat iar într-o astfel de situație se află piețele care au avut o creștere puternică iar situația urmează să se tempereze. În momentul în care indicatorul gravitează în jurul valorii de 30, este un semnal care indică faptul că un anumit tip de instrument financiar a fost supravândut iar într-o astfel de situație se regăsește o piață care a fost în scădere și este posibil să se asiste la o inversare de trend. 

În situația în care indicatorul oscilează în jurul liniei mediane și are o valoare de 50, acest lucru înseamnă că piața începe să se consolideze și nu se poate spune cu certitudine că există un trend pe care traderul ar putea să îl ia ca punct de referință pentru a lua decizia de cumpărare sau de vânzare a instrumentului financiar în care a investit. 

Atunci când sunt depășite pragurile de 30, 50 și 70 RSI furnizează semnale de tranzacționare, de intrat, de ieșit din piață sau de ajustat pozițiile existente. 

RSI este un indicator de trend care furnizează informații despre direcția pe care o va urma piața la un moment dat și care este forța cu care evoluează. Aceste informații sunt cruciale pentru trader deoarece îl ajută să ia decizii concrete. Indicatorul poate să fie găsit pe majoritatea platformelor de tranzacționare și se va calcula automat indiferent de valoarea setată. Cele mai populare perioade setate pe platformele de tranzacționare de traderi sunt 9 și 14. 


4.1 Utilizarea indicatorului RSI în funcție de tendințe


Sursa foto: PixabayRSI este un instrument foarte popular deoarece poate fi folosit și pentru a confirma formațiunile de tendințe.

Dacă crezi că se formează o tendință, aruncă o privire rapidă la RSI și vezi dacă este peste sau sub 50. Dacă te uiți la un posibil trend ascendent, atunci asigurî-te că RSI este peste 50 iar dacă te uiți la un posibil trend descendent, atunci asigură-te că RSI este sub 50. Pentru a evita falsurile, putem aștepta ca RSI să treacă sub 50 pentru a ne confirma tendința. Destul de sigur, deoarece în momentul în care RSI trece sub 50, este o bună confirmare că s-a format de fapt un trend descendent.

4.2 Indicarea condițiilor de supracumparare și supravânzare

Sursa foto: Pixabay


Atunci când se utilizează indicatorul RSI este important să se cunoască modul în care se produc condițiile de supracumpărare și supravânzare, astfel încât traderul să poată efectua analizele necesare pentru a putea lua o decizie optimă. 

Asemenea celorlalți oscilatori, indicatorul RSI se folosește pentru identificarea divergențelor. În momentul în care pe grafic apar două maxime în creștere iar pe RSI maximele sunt în scădere, indicatorul semnalează o divergență de Sell, anunțând că prețul urmează să se corecteze sau să se producă o schimbare de trend. Atunci când pe grafic sunt două minime în scădere iar pe indicator două minime în creștere indicatorul semnalează o divergență de Buy anunțând că prețul urmează să se corecteze sau să se schimbe trend-ul. Cele mai bune rezultate se obțin pe baza semnalelor care apar la linia de suport și linia de rezistență, între valorile 30 și 70. 

Nivelul de supracumpărare la indicatorul RSI se consideră peste 70 iar cel de supravânzare sub 30. Pentru o acuratețe mai mare este recomandat să se combine cu alte divergențe. 

În situația în care indicatorul intră în zona de supracumpărare înseamnă că pe piață sunt mai multe tranzacții de cumpărare și în scurt timp încep vânzările. Atunci când indicatorul  intersectează nivelul de 70 de sus în jos sau se respinge de acesta se consideră că a apărut un semnal de vânzare iar situația este inversă pentru surpavânzare. În momentul în care se utilizează aceste semnale trebuie să se țină cont și de trend-ul curent. 

Traderii mai folosesc și nivelul 50 iar acesta ajută la înțelegerea situației curente de pe piață. 


4.3 Identificarea oscilațiilor nereușite


Sursa foto: Pixabay


O oscilație nereușită are loc, de exemplu, atunci când indicatorul RSI înregistrează un nivel maxim de peste 70 iar apoi scade la o valoare minimă înainte de a reveni la o valoare maximă. Dacă al doilea nivel de maxim nu reușește să îl depășească pe primul înainte ca indicatorul să își inverseze sensul se poate vorbi despre o oscilație nereușită. 

Divergențele RSI


Sursa foto: Pixabay Divergența RSI înseamnă că evoluția graficului se află în tendința inversă față de graficul prețului. Indicatorul RSI pune la dispoziția traderilor două tipuri de divergențe și anume divergența RSI ascendentă care apare atunci când graficul prețului scade dar graficul indicatorului RSI nu, iar a doua este reprezentată de divergența RSI descendentă care apare atunci când graficul prețului este în creștere dar RSI nu urmează aceeași direcție. 

5.1 Divergența pe perioade


Sursa foto: UnsplashDivergența reprezintă un echilibru între preț și indicator așadar, indicatorul nu urmează direcția prețului. Divergența dintre prețul unei monede și indicatorul RSI poate semnifica scăderea cursului sau sfârșitul tendinței actuale. 

5.2 Tipuri de divergențe RSISursa foto: Unsplash


Tipurile de divergențe RSI pot să fie clasificate după o serie de parametri: 

  • în situația în care urmează sau nu o schimbare de trend putem avea o divergență normală sau clasică RSI și o divergență ascunsă RSI 
  • în funcție de direcția tendinței putem avea divergență bullish RSI și divergență bullish RSI. 

5.3 Divergența și matricea de corelațieSursa foto: Unsplash


Indicatorul RSI poate utiliza divergențe corelate. În momentul în care traderul reușește să identifice o schimbare de trend cu ajutorul acestui indicator pe piața bursieră poate să aplice aceeași teorie și în cazul altor active. O divergență de corelare Forex poate să apară atunci când două perechi valutare sunt corelate extrem de pozitiv iar o astfel de indicație nu poate decât să consolideze relevanța semnalului. 

Cu ajutorul matricei de corelație traderul poate previzualiza corelațiile instrumentelor de tranzacționare trasate pe intervale de timp diferite. 

Indicatorul RSI vs MACDSursa foto: Unsplash


Divergența de convergență a mediei mobile (MACD) este un alt indicator de impuls care urmărește tendința care arată relația dintre două medii mobile ale prețului unui titlu. MACD este calculat prin scăderea mediei mobile exponențiale (EMA) pe 26 de perioade din EMA cu 12 perioade. Rezultatul acestui calcul este linia MACD. 

RSI a fost conceput pentru a indica dacă un titlu este supracumpărat sau supravândut în raport cu nivelurile recente ale prețurilor. Este calculat folosind câștigurile și pierderile medii ale prețurilor pe o anumită perioadă de timp. Perioada de timp implicită este de 14 perioade, cu valori delimitate de la 0 la 100. MACD măsoară relația dintre două EMA, în timp ce RSI măsoară impulsul schimbării prețurilor în raport cu creșterile și scăderile recente ale prețurilor. Acești doi indicatori sunt adesea folosiți împreună pentru a oferi analiștilor o imagine tehnică mai completă a unei piețe. Acești indicatori măsoară ambii impulsul unui activ. Cu toate acestea, ele măsoară diferiți factori, așa că uneori dau indicații contradictorii. De exemplu, RSI poate arăta o citire mai mare de 70 pentru o perioadă susținută de timp, indicând că un titlu este supraextins pe partea de cumpărare. În același timp, MACD-ul ar putea indica faptul că impulsul de cumpărare este în continuare în creștere pentru securitate. Oricare indicator poate semnala o schimbare viitoare a tendinței arătând o divergență față de preț (prețul continuă să crească în timp ce indicatorul scade sau invers).


Piețele financiare pe care se poate tranzacționa indicatorul RSI Forex


Sursa foto: Unsplash


Cu ajutorul indicatorului RSI traderul poate să tranzacționeze orice instrument financiar care este disponibil pe platforma utilizată de trader. Trebuie menționat faptul că indicatorul RSI face parte din familia oscilatorilor, așadar, nu va funcționa optim pe piețele cu volatilitate scăzută așa cum ar fi piața bursieră. Numeroși traderi de criptomonede folosesc indicatorul RSI în analizele lor, deși uneori, această strategie nu funcționează deoarece piața criptomonedelor este mai ușor de gestionat iar instrumentele de analiză tehnică au o eficiență mai redusă. Drept urmare, o recomandare utilă ar fi să se seteze o configurare RSI pe 21 de perioade. 

Indicatorul RSI este cel mai utilizat în tranzacționarea indicelui DAX 30 și în tranzacționarea indicilor americani care sunt recunoscuți pentru lichiditatea și volatilitatea lor. Indicatorul funcționează foarte bine și pe Forex. 

Dacă dorești să folosești acest indicator RSI Forex atunci cea mai bună recomandare pe care ți-o putem oferi este aceea să îl testezi pe un cont de tranzacționare demo, unde nu există riscul să pierzi iar astfel, vei reuși să te obișnuiești cu modul în care se utilizează indicatorul. Indicatorul poate să fie tranzacționat pe Metatrader 4, Metatrader 5 și WebTrader. 


Indicatorul RSI și bursa


Sursa foto: Unsplash 


După cum spuneam și anterior, RSI este utilizat pentru a identifica modificările comportamentale din piață care au fost recunoscute ca fiind semnificative. Acesta este un indicator care nu va putea să funcționeze la fel de bine pe o piață cu volatilitate crescută așa cum este cea bursieră. 


RSI indicator și crypto


Sursa foto: Unsplash 


Aplicațiile indicelui de putere relativă sunt diverse pe piețele criptomonedelor. În primul rând, RSI poate fi aplicat oricărei oferte de monede în orice interval de timp. În al doilea rând, indicatorul este flexibil, astfel încât poate fi integrat într-o varietate de strategii de tranzacționare. Se poate folosi RSI pentru a tranzacționa inversări, piețe limitate la intervale sau pentru a intra pe piețele în tendințe pe retragerea prețurilor. Adevărata frumusețe a RSI este că este în mod inerent ușor de utilizat. După aplicarea indicatorului la o diagramă de criptomonede la alegere, interpretarea este simplă. Astfel, RSI indicator crypto, poate să fie interpretat după cum urmează: 

  • 0-30: Piața este în tendință mai scăzută și devine supravândută; poate fi timpul să cumperi
  • 30-70: Piața este neutră și tranzacționează lateral. În acest caz, cel mai bine ar fi să aștepți sau să folosești o strategie de tranzacționare în range.
  • 70-100: Piața este în tendință și devine supracumpărată; poate fi timpul să vinzi.


Avantajele, dezavantajele și riscurile indicatorului RSI


Sursa foto: Unsplash


Avantajul major al utilizării indicatorului RSI este faptul că permite traderilor să vadă dacă piața se află într-un moment de supracumpărare sau de supravânzare. Este foarte ușor de intepretat și o dată ce sunt înțelese principiile de bază ale indicatorului poate să ajute la determinarea cu ușurință tendințele pieței la un moment dat. 

Un alt avantaj pe care îl prezintă indicatorul RSI este acela că fiind vorba despre un indicator tehnic este foarte util în tranzacționarea pe termen scurt, în special pentru scalping. De asemenea, este un indicator foarte util chiar și pentru traderii experimentați care consideră că performanțele înregistrate beneficiază foarte mult de combinarea strategiei RSI cu punctele pivot. Indicatorul este adesea combinat și cu alte tipuri de instrumente de analiză tehnică precum MACD și Stochastic. 

De asemenea, este un indicator de analiză tehnică potrivit și pentru tranzacționarea criptomonedelor. 

Pentru a putea evalua dacă acest instrument de tranzacționare este potrivit pentru strategia gândită pe termen scurt, mediu sau lung, este important să se cunoască și dezavantajele prezentate de acest indicator. Ca orice alt indicator, și acesta poate să transmită semnale false de tranzacționare și nu funcționează la fel de bine pe piețele cu o volatilitate scăzută. Pe o piață cu o tendință puternică, RSI poate rămâne pe aceeași zonă pe o perioadă de timp destul de lungă. 

Sfaturi și strategii de tranzacționare a indicatorului RSI pentru începatori


Sursa foto: Unsplash 


Pentru a te ajuta să te familiarizezi mai ușor cu utilizarea indicatorului RSI și cu diferite setări de pe platforma utilizată pentru tranzacționare îți vom oferi acum, la final, câteva sfaturi utile. 

Gândește dincolo de încrucișări

Atunci când traderii învață pentru prima oară despre RSI și alți oscilatori, ei au tendința de a gravita spre valorile supracumpărate și supravândute. Deși acestea sunt puncte intuitive pentru a intra pe piața de retrageri, acest lucru poate să fie contraproductiv în mediile puternice de tendințe. RSI este considerat un oscilator de impuls iar acest lucru înseamnă că tendințele extinse pot menține RSI supracumpărat sau supravândut pe perioade lungi de timp. Caută să iei în considerare alternative și caută să vinzi pe piață atunci când RSI este supravândut într-un trend descendent și să cumperi atunci când RSI este supracumpărat într-un trend ascendent. 

Urmărește linia centrală 

Toate oscilatoarele au o linie centrală și, de cele mai multe ori devin un fundal uitat în comparație cu indicatorul în sine. Traderii tehnici folosesc linia centrală pentru a arăta schimbările în tendință. 

Verifică-ți parametrii

RSI ca multe oscilatoare este implicit setată la 14 perioade iar acest lucru înseamnă că indicatorul trebuie privit înapoi cu 14 bare pe orice grafic pe care îl vezi pentru a-l citi. În mod normal, traderii pe termen scurt folosesc o perioadă mai mică, cum ar fi, de exemplu, un RSI de 9 perioade pentru a reproduce mișcările pe termen mai scurt pe piață. 

O dată ce ai înțeles cum funcționează acest indicator și cum te poate ajuta, are capacitatea de a indica dacă o piață este în trend, dacă este supracumpărată sau supravândută, indicând cel mai bun preț de intrare sau ieșire dintr-o poziție. 

Este esențial să testezi funcționalitatea acestui indicator pe un cont demonstrativ înainte de a pune în practică orice strategie de tranzacționare pe un cont real. 

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică