Influențează ROBOR creditele în valută?

ROBOR, denumită și dobânda interbancară, este un indicator de referință pentru dobânzile la creditele în lei. El se calculează în funcție de informațiile furnizate de primele 10 bănci din sistem, acestea împrumutându-se între ele în funcție de nevoi și disponibilități la anumite dobânzi. Astfel, cu cât oferta de bani din piață este mai mică cu atât prețul, adică dobânda, crește. În aceste condiții cu cât cererea de bani este mai mare, cu atât dobânda crește și implicit ROBOR-ul.


Acest indicator, ROBOR, este folosit în calcularea dobânzii la creditele în lei, banca adăugând la aceasta o marjă, astfel obținându-se dobânda plătită de un client cu credit băncii. Cu cât ROBOR crește cu atât vor crește și ratele creditelor în lei, acestea fiind legate direct.


Unul dintre motivele pentru care valoarea acestui indicator a crescut în ultima perioadă este lipsa de lichiditate din sistem., cu cât sunt mai puțini bani în piață cu atât sunt mai scumpi. O altă cauză a majorării acestuia este inflația, ROBOR situându-se în general la valori peste rata inflației. În același timp ROBOR este influențat și de valoarea dobânzii de referință stabilită de BNR.


La rândul lui, EURIBOR este indicele de referință care reprezintă rata medie a dobânzilor pentru creditele în EURO pe care le acordă băncile la împrumuturile între ele, pe piața interbancară europeană. Aceasta influențează dobânda creditelor acordate  în EURO.


Factorii care influențează evoluția indicelui EURIBOR sunt asemănători cu cei care influențează dobânda interbancară la lei, numai că la nivel european. Printre aceștia se numără lichiditatea din piața bancară internațională, existența unui risc sistemic și politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE).


În momentul de față, cei care aleg un credit în moneda națională evită riscul valutar, dar sunt expuși riscului evoluției dobânzii interbancare, ROBOR. În prezent valoarea ROBOR la 3 luni este de 2,03%, în timp ce EURIBOR înregistrează valori negative.


Întrebarea este, în ce valută este mai bine să luăm un credit ca să evităm riscurile? La un credit pe termen lung, 20 – 30 de ani, riscul legat de evoluția dobânzii poate fi la fel de mare ca și riscul valutar. În general este recomandat să ne îndatorăm în valuta în care câștigăm veniturile, dar trebuie ținut totuși cont de faptul că impactul variației dobânzii este mai mare decât cel al fluctuației cursului asupra evoluției valorii unei rate la credit.


În același timp indiferent de valuta în care iei un credit pe termen lung cu dobândă variabilă trebuie să îți iei și un buffer de siguranță, evitând îndatorarea până la limita maximă, pentru a putea face față evoluției dobânzilor din piața monetară și evenimentelor imprevizibile care pot apărea.Sursă grafic bancherul.ro


Așa cum se poate vedea și din graficul de mai sus, între evoluția ROBOR și EURIBOR nu există o corelație directă, ceea ce înseamnă că majorarea dobânzii interbancare ROBOR nu influențează cu nimic evoluția dobânzilor creditelor în valută și deci nici pe cei care au credite în alte valute decât lei.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate