Motivul pentru care vrem să investim este ca să creăm sau să ne creştem averea. Cei care investesc au mai multe şanse să devină bogaţi. Majoritatea investitorilor de succes economisesc şi investesc 20% din veniturile lor.
Tu cât investeşti?
Că începutul este cel mai greu, e un lucru bine știut. Să începem să investim este chiar mai dificil pentru că avem tendinţa naturală să vrem să deţinem controlul, dar asta nu înseamnă că trebuie să evităm acest subiect. Când investeşti, pui banii să muncească pentru tine, producând alţi bani, care vor face acelaşi lucru în continuare. O investiţie este o achiziţie pe care o faci pentru a-ţi aduce venituri sau beneficii în viitor.
Înainte de a decide că vrem să investim trebuie să ne găsim motivaţia pentru care investim şi să ne stabilim obiectivele investiţionale. Dacă înainte de a începe să investim nu ne stabilim obiectivele financiare, fie nu vom începe niciodată să investim, fie nu vom investi suficient, fie nu vom continua să investim pentru a ne atinge obiectivele. Dacă nu ştim unde vrem să ajungem, nu vom şti cum să alegem cel mai bun drum care să ne ducă în siguranţă la destinaţie.
Să economiseşti înseamnă să îţi construieşti averea. Economiseşte atunci când îţi permiţi. Investeşte ca să îţi creşti economiile, pentru a putea cheltui atunci când nu îţi mai permiţi să economiseşti.
Foloseşte economiile în loc să te îndatorezi. Cât timp investiţiile tale câştigă mai puţin decât dobânda pe care a-i plăti-o pentru a te împrumuta, alege să îţi foloseşti resursele proprii pentru achiziţii şi investiţii.
Planifică pe termen lung. Nu lăsa situaţia economică prezentă să îţi influenţeze planurile pe termen lung. Altfel planurile tale se vor schimba cum se schimbă vremea de afară şi nu vei ajunge acolo unde ţi-ai propus prea curând.
Diversifică. Sunt sigură că nu este prima dată când auzi asta, pentru că este unul din principiile de bază ale investitorilor de succes.
Un investitor de succes:
- are o strategie şi o respectă cu stricteţe. Înainte de a începe să investeşti fă-ţi un plan şi stabileşte-ţi obiectivele financiare pentru care investeşti. Respectă planul, evaluează-l şi adapteză-l nevoilor tale pe parcurs ce acestea se modifică.
- înţelege că riscul face parte din joc, dar şi-l asumă cu măsură. Cu cât riscul asumat este mai mare cu atât posibilitatea de câştig creşte. Profilul investitorului ne va dezvălui aversiunea noastră faţă de risc şi ne va ajuta să decidem cum să abordăm riscul.
- investeşte pe termen lung, astfel obţine cele mai multe beneficii. Atât economiile cât şi câştigurile se acumulează în timp pentru a contribui împreună la atingerea obiectivelor propuse.
- investeşte timp în investiţiile sale. Investind în cunoaştere vei oferi economiilor şi investiţiilor tale cel mai mare avantaj de care pot beneficia. Începe devreme şi informează-te continuu.
De ce vrem să acumulăm avere şi să avem mai mulţi bani? Nu pentru a-i vedea adunaţi într-un cont, ci pentru libertatea pe care ne-o oferă. Libertatea de a face ceea ce ne place şi ceea ce ne dorim. Libertatea de a alege când să facem anumite lucruri, când să ne pensionăm, când şi unde să călătorim şi să experimentăm diferite oportunităţi.
Alege să-ţi schimbi mentalitatea. Economiseşte şi investeşte înainte de a cheltui!
Nu există nici o scurtătură pentru a începe să investeşti ca un profesionist. Trebuie să începi educaţia financiară cât mai curând urmând cursuri specializate de calitate.