Majorări salariale, tarife înghețate și "taxe pe lăcomie" de la 1 ianuarie 2019

Anul 2019 a venit cu veşti bune pentru unele categorii de bugetari: pe lângă salarii mărite şi vouchere de vacanţă, salariații vor primi și indemnizaţii de hrană.

Astfel, de la 1 ianuarie, salariații din sistemul public au deja salarii mai mari, majorarea fiind de 25% din diferența dintre ce primesc acum și ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022. 

Cei care nu vor primi bani în plus la salarii sunt medicii și asistentele, care au avut de la 1 martie 2018 o creștere până la nivelul din 2022.

Tot de la 1 ianuarie, salariații de la stat primesc o indemnizație de hrană care reprezintă două salarii minime pe economie.

Plafonarea tarifelor la gaze și energie electrică

Oficialii au anunțat și înghețarea tarifelor pentru energia electrică și gazele naturale, dar și scumpirea carburanților. De la 1 ianuarie, benzina vândută în România conține 8% biocarburant, față de 4,5% până acum, lucru care va genera o scumpire de 7-10 bani pe litru,  și asta pentru că rafinăriile vor fi obligate să modifice rețeta pentru fiecare tip de benzină. Guvernul a aprobat plafonarea prețului la energia electrică și la gaze pe timp de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2019. 

Taxă pe lăcomie pentru bănci și pentru averile familiilor

În același timp, companiile din domeniul energetic și cele din sectorul telecom vor fi taxate suplimentar, iar băncile vor plăti o „taxă pe lăcomie”. Controversata Ordonanţă de Urgenţă privind noile măsuri fiscale, inclusiv vestita „taxă pe lăcomie” pentru bănci, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Aceasta este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% şi 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

"Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice o taxă pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi în România, care se aplică instituţiilor în cazul în care ratele ROBOR la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală. Taxa se stabileşte pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 şi la 6 luni, atunci când este depăşită valoarea de 1,5%. Acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă", a explicat ministrul Eugen Teodorovici. 

În acest an, Guvernul ar putea taxa suplimentar și averile familiilor, iar ANAF ar urma să evalueze bunurile persoanelor fizice. Astfel, ANAF ar putea face o evaluare la prețul pieței a bunurilor deținute de o familie și să le suprataxeze veniturile peste un anumit prag.

Leu în depreciere, accize în creștere 

Analiștii prognozează în continuare deprecierea leului, cursul EUR/RON ajungând la pragul de 4,65 – 4,70 în prima parte a anului și 4,70 – 4,75 în a doua parte a anului 2019.

Prin actualizare cu inflația, accizele la benzină au fost majorate de la 1,976 lei/1000 litri, la 2,038 lei, cu 3,15% mai mare. Acciza la motorină a fost majorată de la 1,838 lei/1.000 l la 1,896 lei.

Voting postare: 5

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate