Piața imobiliară: programul Prima Casă 2019 a fost lansat

Vești bune de pe piața imobiliară! După ce a înregistrat o cădere liberă în 2018, programul guvernamental Prima Casă a fost relansat oficial în luna martie. Astfel, statul alocă 1,987 miliarde de lei pentru cetățenii care doresc să-și cumpere o locuință prin acest program.

Cu toate că ministrul de finanțe anunțase în februarie că ar vrea să-l modifice pentru a-l face "mai social" (modificările erau să vizeze aspecte legate de suprafața locuinței sau de veniturile celor care vor să acceseze creditul), programul de acordare a creditelor cu dobândă fixă a rămas neschimbat. 

"Programul Prima Casă 2019 beneficiază de aceleași condiții de acordare a garanției statului român pentru finanțările aprobate de băncile participante", se arată într-un comunicat transmis de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. 

Condiții de acordare

Românii care doresc să solicite un credit prin programul Prima Casă, vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:

  • Nu au deținut și nu dețin nici în prezent în proprietate o locuință, individual sau în comun, împreuna cu soții lor sau cu alte persoane în suprafața utilă mai mare de 50 mp, cu excepția cotelor părti de locuință dobândite prin moștenire.
  • Achiziționează o locuință finalizată sau în diferite stadii de finalizare, inclusiv locuințe construite prin programele derulate de ANL.
  • Dispun de avansul minim necesar.
  • Se obligă să nu înstrăineze locuința achiziționată timp de 5 ani de la data dobândirii. 
  • Asigură locuința împotriva tuturor riscurilor și cesionează drepturile de despăgubire în favoarea statului român.

În cazul locuințelor noi de pe piața imobiliară sau a celor care au fost consolidate în ultimii 5 ani, valoarea creditului poate ajunge până la echivalentul de 66.500 euro. Pentru locuințele mai vechi de 5 ani, creditul maxim este de 57.000 euro.


Suplimentar, clienții mai au de achitat un comision de gestiune pentru garanția de stat, în valoare de 0,45%. Acesta se calculează diferit, în funcție de tipul locuinței. Pentru locuințele noi, cota se aplică la 40% din soldul creditului, în timp ce pentru locuințele mai vechi de 5 ani, baza de calcul este 50% din soldul creditului.

Durata de rambursare a unui credit este de maxim 30 ani.

Programul va fi finanțat prin intermediul a 15 bănci: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

Recent, Guvernul a emis o ordonanță de urgență care prevede că,  începând cu 2 mai, creditele în lei cu dobândă variabilă vor avea ca referință un nou indice calculat în funcție de tranzacțiile bancare. Refinanțarea, însă, nu este pentru toți: există o categorie de clienți care nu pot să își refinanțeze creditele și rămân legați de ROBOR, și aici vorbim de clienții programului Prima Casă. În acest caz nu există reglementări care să permită debitorilor refinanțarea creditului. 

Citește și: Se schimbă modul de calcul pentru ROBOR

Voting postare: 6

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate