Războiul comercial SUA-China continuă

Se pare că răzobiul comercial crește aversiunea față de risc a investitorilor. Donald Trump impune tarife noi la importuri din 1 septembrie, reușind să surprindă din nou economia mondială în ansamblu, anunțând că va impune un tarif de zece la sută pentru alte 300 de miliarde de dolari la importurile chineze. Acesta ar putea fi doar începutul, deoarece noile taxe la import ar putea depăși „mult peste 25 la sută”, a declarat Trump. Într-un tweet, Trump și-a motivat decizia afirmând că autoritățile din China nu au respectat o promisiune pe care Xi a făcut-o în Osaka de a cumpăra produse agricole din SUA. De asemenea, el a declarat că nu este deloc preocupat de reacția negativă a piețelor.

Această mișcare, potrivit Bloomberg, urmează să lovească consumatorii americani mai direct decât oricare alt război comercial de până acum. După anunț, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat că „impunerea noilor tarife nu este, categoric, soluția pentru fricțiunea comercială”.

Potrivit surselor citate, între timp, guvernul chinez a cerut întreprinderilor de stat să înceteze importurile de produse agricole americane, această decizie fiind considerată drept represalii pentru tarifele anunțate de Donald Trump săptămâna trecută.
Sursa: xStation5

Cotația USDJPY a alunecat sub linia de suport săptămâna trecută, mișcare ce nu a suferit schimbări până în prezent. Din acest punct de vedere, următoarea țintă a vânzătorilor ar putea fi 104.7.
Pe de altă parte, analiștii UBS au precizat că, deși majoritatea companiilor ar trebui să poată supraviețui escaladării tensiunilor, incertitudinea creată ar putea avea consecințe serioase asupra investițiilor viitoare și încrederii mediului de afaceri.

„Considerăm că strategia Chinei în această escaladare a războiului comercial va fi de a încetini ritmul negocierilor fără un acord prealabil. Mai mult de atât, un razboi comercial extrem nu-l va ajuta probabil pe Trump la viitoarele alegeri prezidentiale din 2020.” a declarat Iris Pang, economist in cadrul ING, citat de FT.com.

Reacția piețelor

Având în vedere intensificarea tensionilor dintre SUA și China, nimeni nu ar trebui să fie uimit de scăderile majore suferite de piețele bursiere, cererea crescută pentru activele cu un grad scăzut de risc și sentimentul pesimist general.

Ca urmare a comentariilor menționate mai sus, indicele Hang Seng a scăzut deja cu 2,85%, NIKKEI cu 1,74%, în timp ce Shanghai Composite s-a depreciat cu 1,62%.
Analizând piețele de mărfuri, se poate observa, de asemenea, o inversare a evoluțiilor metalelor industriale, minereul de fier depreciindu-se cu aproape 7% la momentul scrierii articolului. Prețurile petrolului (ambele categorii) se tranzacționează cu aproape 1% mai jos, în timp ce prețul aurului crește cu 0,5%, iar argintul cu peste 2%.

Pe piața FX, yenul japonez se remarcă cel mai mult, fiind cu 0,6% în creștere în raport cu dolarul american, semn al cererii crescute pentru activele cu grad scăzut de risc. Francul elvețian se tranzacționează cu 0,3% în creștere față de moneda americană.

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.
Voting postare: 4

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate