Indicele ROBOR, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în lei ale populației, va avea un nou mod de calcul.
Acesta va fi calculat în funcție de tranzacțiile interbancare zilnice pe trimestrul anterior și, conform declarațiilor oficialilor, va duce la micșorarea dobânzilor.
Astfel, Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care să modifice prevederile OUG 114. Ministrul finanțelor spune că este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare, iar această măsură vizează scăderea ratelor românilor.
Pe de altă parte, Adrian Vasilescu - consilier pe probleme de strategie în cadrul Băncii Naționale a României îl contrazice pe Teodorovici și spune că schimbarea modului de calcul pentru ROBOR va avea „efect zero” și că autoritățile ar trebui să decupleze „taxa pe lăcomie” de ROBOR dacă doresc ieftinirea creditelor.
Înlocuirea modului de calcul actual pentru indicele ROBOR nu va aduce ieftinirea creditelor, spune Vasilescu, iar oricât ar fi de generoasă intenția Guvernului, nu are cum să ajungă la rezultatul scontat. „Pentru că în formula actuală a dobânzii active – am numit dobânda la credite - constituită (aşa cum prevede o ordonanţă de urgenţă a guvernului din 2010) prin adunarea ROBOR-ului cu marja băncii creditoare, o reducere a ROBOR-ului nu de către piaţă, ci prin găsirea unei formule-magice de recalculare, ar avea o influenţă egală cu… zero”, a spus Vasilescu.
Consilierul e de părerea că singura modalitate realistă de a reduce dobânzile este ruperea ”taxei pe lăcomie” de indicele ROBOR. Potrivit OUG 114, băncile plătesc această taxă dacă indicele ROBOR depășește 2%.
Citește și: "Ordonanța lăcomiei" duce inflația spre 10%