După ce am realizat bugetul de venituri și cheltuieli și am analizat situația financiară în care ne aflăm, a venit momentul să ne stabilim obiectivele financiare și să le prioritizăm pentru a ști în ce direcție să ne concentrăm eforturile.
În momentul în care ne stabilim obiectivele financiare, pe lângă a fi SMART trebuie sa fie încadrate în timp. Obiectivele financiare trebuie să le împărțim în obiective pe termen scurt, mediu și lung. În funcție de acest criteriu vom decide care sunt cele mai bune instrumente financiare în care putem să investim banii alocați fiecărui obiectiv pentru a le realiza cât mai repede.
Obiectivele pe termen scurt sunt cele care sunt stabilite pentru o perioadă de timp mai scurtă de un an și pentru care cel mai bine este să păstrăm disponibilitățile bănești cât mai lichide pentru a putea avea acces la ele cât mai ușor. Pentru aceste obiective sunt recomandate instrumentele financiare cu risc scăzut și rentabilitate redusă, cum sunt conturile de economii, depozitele bancare sau fondurile monetare.
Exemple de obiective pe termen scurt pot fi: realizarea unui fond de rezervă, rambursarea integrala a cardurilor de credit, renovarea locuinței, plecarea în vacanțe și călătorii, etc.
Obiectivele pe termen mediu sunt cele care se încadrează pe o perioada de timp între 1 și 5 ani, iar aici sunt recomandate instrumentele financiare cu risc mediu și rentabilitate medie. Astfel de instrumente sunt titlurile de stat, bonurile de tezaur, biletele de trezorerie, titlurile de stat, obligațiunile, fondurile de investiții cu risc mediu.
Exemple de obiective pe termen mediu pot fi: rambursarea în avans a creditului de nevoi personale, economisirea pentru plata avansului pentru o locuință, achiziționarea unei mașini, etc.
Obiectivele pe termen lung sunt cele care le stabilim pentru o perioadă mai mare de 5 ani. Pentru a realiza aceste obiective putem să alegem din instrumentele financiare cu risc crescut și rentabilitate pe măsură, pentru că indiferent de oscilațiile lor pe termen scurt, pe termen lung pot obține randamente crescute. Pentru realizarea acestor obiective putem alege să investim în acțiuni, fonduri de investiții cu risc crescut sau pe piețele financiare internaționale. Pentru atingerea unor obiective pe termen lung precum educația copiilor sau pensionarea putem alege un fond de pensii sau un plan de studii pentru copii.
Exemple de obiective pe termen lung pot fi: achitarea în avans a creditului imobiliar, economisirea pentru educația copiilor, economisirea pentru perioada pensionării, achiziționarea unei locuințe, etc.
Pentru cei care nu economisesc deloc un obiectiv foarte bun este să reducă cheltuielile pentru a începe să economisească, dar pentru acest lucru trebuie să stabilească cifre clare. Trebuie să decidă cât să economisească în fiecare lună și în cele din urmă să își stabilească un nou obiectiv să înceapă să investească. Pentru a începe să investești trebuie în primul rând să stabilești care este profilul tău de risc, după care să decizi cât, când și în ce instrumente financiare vei investi.
Două obiective financiare pe care fiecare dintre noi ar trebui să le aibă sunt crearea unui fond de urgență și rambursarea cât mai curând a datoriilor. Cu cât rambursăm mai repede datoriile pe care le avem, cu atât vom economisi mai mult pentru că nu vom mai plăti dobândă și vom putea aloca banii pe care îi plăteam pe rate obiectivelor financiare și astfel le vom putea realiza mai repede. Crearea unui fond de urgență, pe lângă oferirea unui confort psihic ne oferă și avantaje financiare, pentru că orice problemă va interveni o vom putea rezolva cu resursele financiare pe care le avem, fără să ne împrumutăm sau să punem în așteptare alte planuri.