Este vorba de value investing (investiția în funcție de valoare), strategie ce se referă la cumpărarea de titluri de valoare care sunt considerate subevaluate pe piață. Investitorii care folosesc această strategie cumpără titluri de valoare la o sumă mai mică decât valoarea lor intrinsecă. Mulți investitori de succes, cum ar fi Warren Buffet și Peter Lynch, sunt susținătorii acestui tip de investiție.
Paradigma investițiilor pe care o știm drept investiție în funcție de valoare derivă din ideile despre investiții ale lui Benjamin Graham (1894-1976) și ale colegului său, David Dog (1895-1988), ambii studenți la Columbia Business School. Conceptul a început serios să se dezvolte după ce textul "Security Analysis" ("Analiza Acțiunilor") a lui Graham si Dodd a fost publicat în 1934. Nici Graham și nici Dodd nu au inventat termenul de "value investing"; expresia a aparut mai târziu.
De atunci, investiția în funcție de valoare a luat mai multe forme, dar toate includ ideea de bază de a cumpăra titlutri de valoare de bună calitate la prețuri imbatabile, de exemplu cumpărarea de acțiuni care are au o valoare intrinsecă* de 1 $ pentru doar 50 de cenți.
Aceste titluri de valoare pot include acțiuni listate public ale companiilor care tranzacționează pe discounturi la valoarea contabilă, au dividente cu mare productivitate și raporturi prețuri-la-carte scăzute.
Investiția în funcție de valoare contrastează cu investiția solidă, unde este evidențiată evaluarea capitalului, iar acțiunile sunt adesea achiziționate la un preț ridicat.
Pentru a găsi adevăratele acțiuni subevaluate, investitorul de valoare urmează un proces format din 3 pași:
Pasul 1: sortează acțiunile conform unui număr posibil de metrică, de exemplu raportul preț-câștig (PER). Acest lucru reduce semnificativ numărul de acțiuni diferite pe care va trebui să le evalueze mai îndeaproape.
Pasul 2: trece cu grijă prin fiecare acțiune cu un raport PER scăzut și le găsește pe acelea care sunt într-adevăr subevaluate. Filtrează acțiunile rele de cele bune. Singurul mod de a face asta este de a le evalua pe toate acelea din grupul cu PER scăzut.
Pasul 3: compară fiecare valoare intrinsecă* a acțiunilor cu prețul pieței. O acțiune este subevaluată cu adevărat și merită cumpărată dacă prețul său este mai mic decât valoarea intrinsecă cu mai mult de 33% (mai mult decât marja de siguranță).
*Valoarea intrinsecă a unei acțiuni este valoarea sa reală, actuală, și nu valoarea contabilă sau cea de piață.
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.