Programează-ţi succesul financiar!

De fiecare dată când cheltuim luăm o decizie. Deciziile financiare înţelepte sunt cheia succesului nostru financiar. Pentru a putea lua decizii financiare corecte putem recurge la mici trucuri care ne pot ajuta să economisim şi să ne îmbunătăţim situaţia financiară:
  • Pentru a începe să economiseşti cât mai curând pentru perioada pensionării imaginează-ţi cum vrei să arate viaţa ta după ce te vei retrage din activitatea profesională. Asta te va ajuta să ai o imagine clară asupra ceea ce îţi doreşti şi despre cum poţi ajunge acolo.
  • Schimbă felul în care gândeşti despre banii de mică valoare. 10 bancnote de 5 lei au aceeaşi valoare ca o bancnotă de 50 de lei, dar suntem predispuşi să cheltuim cu uşurinţă bancnotele de mică valoarea pentru că avem impresia că am cheltuit puţin şi nu contează. Dar fiecare bancnotă de mică valoare se adaugă la cea precedentă şi în final ajungem să nu ştim pe ce am cheltuit banii. Dacă avem în portofel numai bancnote de mare valoare ne va fi mai greu să renunţăm la ele pentru fleacuri sau cumpărături de mică valoare. În loc să cheltuim fiecare bancnotă de 5 lei, mai bine de fiecare dată când o avem în portofel să o punem într-o puşculiţă special destinată şi astfel la sfârşitul anului vom avea o surpriză foarte plăcută.
  • Dacă nu ştii dacă merită să achiziţionezi un produs sau nu, calculează câte ore de muncă trebuie să faci pentru a plăti acel produs şi la final decide dacă merită efortul.
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
  • Personalizează-ţi contul de economii cu priorităţile tale financiare şi astfel vei apela mai rar la economiile tale pentru a-ţi creşte şansele de a-ţi atinge obiectivele. Afişează-ţi obiectivele financiare în locurile cele mai vizibile din casa cum ar fi desktopul calculatorului, frigiderul sau oglinda. Lipeşte-ţi un sticker pe cardul de cumpărături pentru a te asigura atunci când faci o achiziţie că te va ajuta la îndeplinirea obiectivelor propuse.
  • Împărtăşeşte-ţi obiectivele financiare cu un prieten de încredere, astfel îţi vei asuma răspunderea şi îţi vei pune cuvântul în joc. Împarte fiecare obiectiv financiar în responsabilităţi mai mici pentru a le putea urmări şi pentru a avea satisfacţia îndeplinirii lor. Bucură-te de fiecare realizare şi astfel vei avea motivaţia de a merge mai departe.
  • Nu cumpăra doar pentru că este la reducere! Nu te păcăli singur că ai economisit doar pentru că ai cumpărat un produs la reducere, dacă nu aveai acel produs pe lista de achiziţii. Nu ai economisit cumpărând ceva de care nu aveai neapărată nevoie, oricum nu ai plătit niciodată preţul întreg ca să poţi spune că ai beneficiat de o reducere.
  • Nu te lăsa păcălit de primul preţ pe care îl vezi. Fără să ne dăm seama facem corelaţii între preţurile pe care le vedem, chiar dacă este vorba de produse diferite. De exemplu, dacă vedem un gadget de ultimă generaţie la un preţ cu multe zerouri şi după vedem un alt produs IT, care nu face parte din aceeaşi categorie la un preţ mult mai mic, inconştient credem ca cel de-al doilea produs este ieftin şi suntem tentaţi să îl achiziţionăm. Înainte de a face achiziţii pe baza impulsurilor trebuie să ne informăm şi să comparăm ofertele relevante între ele.
  • Aşteaptă dacă ştii că poţi obţine un preţ mai bun. Este cazul livrărilor comenzilor online la care poţi obţine preţuri mai bune decât în magazine sau a achiziţiilor produselor de mare valoarea care pot avea perioade de reduceri cum este Black Friday sau reducerile de Sărbători sau de sezon.
  • Foloseşte alertele pentru a-ţi reaminti datele financiare importante ale lunii. Aşa cum avem alerte pentru zilele de naştere ale prietenilor sau pentru aniversările importante, lafel putem să ne punem reminder-uri pentru plata ratelor, a facturilor sau alimentarea conturilor de economii.
  Şi în final, felicită-te pentru fiecare nouă decizie financiară înţeleaptă pe care ai luat-o şi pentru fiecare obicei financiar neplăcut pe care l-ai schimbat cu unul câştigător. Şi nu uita, succesul tău financiar depinde de tine!
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate