Top 10 economii mondiale în 2019

Diferitele faze ale ciclurilor economice dau peste cap economiile țărilor din întreaga lume. Totuși, giganții economici de top nu se clintesc prea ușor de pe pozițiile deținute. Jucătorii cheie rămân aproape aceeași, ei reprezentând motorul creșterii și “comandanții” bunăstării globale. 

Să analizăm clasamentul celor mai bogate țări ale lumii după PIB:

*PIB nominal= produsul intern brut, prețuri curente, dolari americani
*PIB bazat pe PPP (paritatea puterii de cumpărare) = produsul intern brut, bazat pe pariteatea puterii de cumpărarea la evaluarea PIB-ului național, dolar internațional actual
*Produsul intern brut per capita, prețuri curente, dolari americani


1. STATELE UNITE ALE AMERICII
PIB Nominal*: 19.39 trilioane $
PIB bazat pe PPP*: 19.39 trilioane $

SUA și-au păstrat poziția ca fiind cea mai mare economie din lume, încă din 1871. Mărimea economiei SUA era de 19.39 trilioane USD în 2017 în termeni nominali și a atins 20.41 trilioane USD în 2018. America este deseori considerată o superputere economică și asta deoarece economia sa constituie aproape un sfert din economia globală, susținută de o infrastructură avansată, tehnologie și abundența resurselor naturale. În timp ce economia SUA este orientată spre servicii, contribuind cu aproape 80% din PIB, fabricile contribuie cu aproape 15% din producție. Atunci când economiile sunt evaluate în termen de paritatea puterii de cumpărare, SUA își pierde locul fruntaș din cauza celui mai apropiat competitor, China. În 2018, economia SUA, in termeni de PIB (PPP) era de circa 20 trilioane USD, in timp ce economia chineză măsura peste 23 trilioane USD.  Diferența dintre cele două economii în termeni de PIB nominal se așteaptă a se diminua până în 2023; economia SUA este proiectată pentru o creștere de până la 24.53 trilioane USD până în 2023, urmată îndeaproape de China, cu o creștere de până la 21.57 trilioane USD.

2.CHINA
PIB nominal:  12.01 trilioane $
PIB bazat pe PPP: 23.15 trilioane $

China a experimentat o creștere exponențială în ultimele decenii, spărgând barierele unei economii conservatoare, închise, pentru a se transforma într-un hub de fabricație și export mondial. China mai este denumită și “fabrica lumii”, datorită bazei sale uriașe de fabricație și export. Totuși, pe parcursul timpului, rolul serviciilor a crescut progresiv, iar cel al fabricării ca și contribuitor la PIB a scăzut relativ. În 1980, China era a șaptea cea mai mare economie din lume, cu un PIB de 305.35 bilioane USD, în timp ce mărimea economiei SUA era de numai 2.86 trilioane USD. De la reforma pieței inițiată în 1978, gigantul asiatic a cunoscut o creștere economică de circa 10% anual. În ultimii ani, ritmul de creștere a încetinit, deși rămâne mare în comparație cu națiunile prietene. Banca Mondială a raportat o  viteză în creșterea economică a Chinei în 2017, pentru prima dată din 2010, în principiu condusă de o reconectare ciclică  pe piața globală.  China proiectează o creștere de 6.6% în 2018, care s-ar domoli la circa 5.5% până în 2023. De-a lungul anilor, diferența dintre economia Chinei și cea a SUA s-a diminuat rapid. În 2018, diferența dintre PIB-ul Chinei și cel al SUA s-a redus la 6.32 trilioane USD, iar până în 2023 diferența ar ajunge la 2.96 trilioane USD. 

3. JAPONIA
PIB nominal:  5.2 trilioane $
PIB bazat pe PPP: 5.42 trilioane $

Japonia este cea dea treia cea mai mare economie din lume, cu un PIB de circa 5 trilioane USD în 2018. Criza financiară din 2008 a zguduit economia Japoniei și a fost o perioadă de provocări pentru această țară. Criza globală a declanșat o recesiune urmată de o cerere slabă și o datorie publică imensă. Ulterior, când economia a început să se recupereze, Japonia a suferit un cutremur masiv care a lovit țara din punct de vedere social și economic. Analiștii sunt de părerea că economia Japoniei va căpăta un stimul cu ocazia Olimpiadei din 2020, ce va păstra fluxul de investiții străine. PIB-ul nominal al Japoniei este în prezent de 5.16 trilioane USD. 

4. GERMANIA
PIB nominal:  3.68 trilioane $
PIB bazat pe PPP: 4.17 trilioane $

Germania nu este doar cea mai mare economie a Europei, ci și cea mai puternică. Pe o scală globală, este economia nr. 4 referitor la PIB-ul nominal, în valoare de 3.68 trilioane USD. Mărimea PIB-ului în funcție de paritatea puterii de achiziție este de 4.17 trilioane USD, în timp ce PIB per capita* este 44.549.69 USD (locul 17 în lume). Deși economie Germaniei a avut un salt în 2017, FMI preconizează o descreștere de până la 2.2% în 2020, dat fiind riscul de protecționism și Brexit. 

5. REGATUL UNIT AL MARII BRITANII
PIB nominal: 2.62 trilioane $
PIB bazat pe PPP: 2.91 trilioane $

Regatul Unit, cu un PIB de 2.62 trilioane USD, este a 5-a cea mai mare economie mondială. În termeni de PPP ai PIB-ului, Marea Britanie ajunge pe locul 9 cu un PIB-PPP de 2.91 trilioane USD. În același timp, țara se află pe locul 23 referitor la PIB per capita, cu 39,734.59 USD.  PIB-ul nominal a fost de 2.96 trilioane USD în 2018, dar se preconizează că va ajunge pe locul 7 până în 2023, la 3.47 trilioane USD. Economia Marii Britanii este constituită primar din sectorul de servicii, care contribuie cu peste 75% din PIB la fabricație, al doilea segment proeminent, urmat de agricultură. Deși agricultura nu este un contribuitor major la PIB, 60% din nevoile de hrană ale Marii Britanii sunt produse în interiorul țării, deși mai puțin de 2% din forța sa de muncă este angajată în acest sector. 

6. INDIA
PIB nominal:  2.61 trilioane $
PIB bazat pe PPP: 9.45 trilioane $

India este economia cu cea mai rapidă creștere din lume, în trilioane de dolari și se află pe locul 6, cu un PIB nominal de 2.61 trilioane USD. Țara se află pe locul 3 în funcție de PIB-ul bazat pe PPP, în mărime de 9.45 trilioane USD. Sectorul de fabricație rămâne unul decisiv pentru economia acestei țări, guverul având inițiativă promovării și exportului mărcii „made in India”. 

7. FRANȚA
PIB nominal: 2.7 trilioane $
PIB bazat pe PPP: 2.83 trilioane $

Franța, cea mai vizitată  țară din lume și cea de-a treia economie a Europei se clasează pe locul șapte în lume cu un PIB nominal de 2.7 trilioane USD, iar PIB-ul său bazat pe PPP este de circa 2.83 trilioane USD. Țara oferă locuitorilor săi un standard ridicat de trai, așa cum se reflectă în    PIB-ul per capita de 44.549 USD. În ultimii ani, creșterea economică a încetinit, rezultând șomajul, care a pus o presiune imensă pe guvern pentru a reporni economia. Banca Mondială a înregistrat rate de șomaj de 10% în 2014, 2015 și 2016. În 2017, a scăzut la 9.681%. În afară de turism, care rămâne un factor foarte important pentru economia sa, Franța este un producător agricol de top, deținând cam o treime din terenul agricol total al Uniunii Europene. Franța este as șaselea producător agricol al lumii și al doilea exportator agricol, după Statele Unite. Sectorul de fabricare este dominat de industria chimică, automotive și industria armelor. Economia a crescut cu 1.7% în 2019, conform FMI.

8. ITALIA
PIB nominal: 2.1 trilioane $
PIB bazat pe PPP: 2.5 trilioane $

Cu un PIB nominal de peste 2 trilioane USD, Italia a depășit ușor Brazilia și se situează acum pe locul 8 în topul economiilor mondiale. Analiștii FMI spun că economia Italiei poate înregistra o creștere de până la 2.5 trilioane USD până în 2023. În termeni de PIB bazat pe PPP, economia acestui stat valorează circa 2.5 trilioane USD, iar PIB-ul per capita este de 31,984 USD. Fiind un membru prominent al Zonei Euro, Italia a înfruntat un mare haos economic și politic. Rata sa de șomaj continuă să fie peste 9%, în timp ce datoria publică rămâne de circa 132% din PIB. Pe o latură pozitivă, exporturile și investițiile în afaceri aduc recuperarea economică a acestei țări. 

9. BRAZILIA
PIB nominal: 2 trilioane $
PIB bazat pe PPP: 3.1 trilioane $

Brazilia este cea mai mare și mai populată țară din America Latină. Cu un PIB nominal de 2 trilioane USD, Brazilia este economia nr. 9 din lume. Țara, care a beneficiat de valul de mărfuri, a suferit mai multe regrese la finalizarea superciclului mărfurilor, precum și probleme interne de corupție și incertitudine politică, care au periclitat mediul de investiții și de afaceri. În prezent FMI proiectează o creștere economică de 2% până în 2020. Brazilia este parte BRICS, alături de Rusia, India, China și Africa de Sud. Țara are un PIB (PPP) de 3.24 trilioane USD și un PIB per capita de 9,681 USD.

10. CANADA
PIB nominal: 1.7 trilioane $
PIB bazat pe PPP: 1.76 trilioane $

Canada a devansat Rusia pentru a lua locul 10 în 2015 și și-a menținut poziția încă de atunci. PIB-ul nominal al Canadei este acum de 1.7 trilioane USD și se preconizează că va atinge 2.43 trilioane USD până în 2023. PIB-ul per capita al Canadei este de 45.077 USD și se situează pe locul 20 în lume, în timp ce PIB-ul bazat pe PPP este de 1.76 trilioane USD, ceea ce o clasează pe locul 17 în lume. Canada s-a confruntat cu un nivel de șomaj care promite să se micșoreze pe viitor. Țara pune un mare accent pe fabricație, care este crucială pentru viitoarea sa creștere economică. Canada a înregistrat o creștere de 2% în 2019, comparativ cu 1.7% în 2018, ceea ce îi oferă perspective bune în următorii ani.


Voting postare: 7

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate