Analiza tehnică vs analiza fundamentală

Dacă ești investitor pe piața de capital sau pe piețele financiare internaționale cu siguranță ai auzit opiniile analiștilor pro și contra privind metoda abordată pentru alegerea celor mai bune investiții. Unii sunt fundamentaliști convinși în timp ce alții susțin cu tărie analiza tehnică. Întrebarea este care este cea mai bună metodă de a alege investițiile care să facă portofoliul tău unul cu randamente crescute pe termen lung?

Pentru asta să punem în balanță avantajele și dezavantajele ambelor metode să vedem care este mai convingătoare.

Analiza fundamentală este metoda care analizează o investiție pe baza rezultatelor financiare și a știrilor din piață care influențează evoluția prețului acesteia. Avantajele acestei metode sunt că îți poți forma o imagine de ansamblu asupra situației financiare și ține cont de toate evenimentele care pot influența prețul investiției analizate. Dezavantajul analizei fundamentale este că folosește un volum mare de informații financiare și indicatori, ceea ce poate fi o provocare pentru persoanele fără inclinații pentru domeniu economic. Un alt dezavantaj este că analiza fundamentală nu se poate adapta de la un tip de instrument financiar la altul, analiza unei acțiuni fiind diferită de analiza unui instrument financiar cu venit fix.

Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!

Analiza tehnică este o analiză grafică a evoluției trecute a prețului pentru a estima evoluția lui viitoare. Avantajele analizei tehnice sunt că folosește un număr restrâns de date și o dată însușită acestă metodă o vei putea utiliza cu ușurință pentru orice tip de instrument financiar. Dezavantajul este că nu ești la curent cu ultimele noutăți despre investiția respectivă și nici nu vei putea ține cont de situația ei financiară pentru a o evalua ca o potențială achiziție. Totuși cei care susțin această metodă afirmă că informațiile financiare sunt deja reflectate în preț și este suficient să analizezi evoluția prețului pentru a putea lua o decizie.

În general, analiza fundamentală este recomandată investitorilor pe termen lung care după ce fac o investiție așteaptă să se confirme analiza și valoarea investiției să crească, în timp ce analiza tehnică este recomandată investitorilor care au un portofoliu dinamic, fac tranzacții intraday și le place să speculeze. În concluzie, cei care au o toleranță față de risc mai scăzută preferă analiza fundamentală care le oferă toate informațiile de care au nevoie pentru a face o investiție sigură, în timp ce, cei care au un apetit la risc mai crescut preferă analiza tehnică care le poate da semnale de vânzare sau de cumpărare la fiecare modificare de preț.

Indiferent ce metodă de analiză folosești trebuie să urmărești tot timpul investițiile făcute și să refaci analizele periodic pentru a vedea dacă s-a modificat ceva față de momentul în care ai luat decizia de cumpărare.
După cum poți vedea ambele metode au atât avantaje cât și dezavantaje. Cel mai bine este să ți le însușești pe amândouă, chiar dacă una ți se pare mai precisă decât cealaltă și indiferent dacă ești tehnician sau fundamentalist să nu uiți la fiecare analiză să folosești și cealaltă metodă doar pentru a-ți confirma decizia luată folosind metoda pe care o agreezi mai mult.

Numai folosind ambele metode vei putea beneficia de avantajele pe care le prezintă diminuând din dezavantaje, cele două metode completându-se perfect pentru ca tu să poți să iei cea mai bună decizie.

Autor: Monica Mititelu (www.abcdarfinanciar.ro)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *