Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.
Bursa de Valori București sau BVB este una dintre cele mai importante instituții de tranzacționare de la noi din țară, având sediul central la București. Sunt listate 82 de companii iar pe piața secundară, Aero, 284 de societăți. 


Pentru a putea determina dacă Bursa de Valori București reprezintă opțiunea cea mai bună pentru a putea să îți creezi un portofoliu investițional, îți vom oferi în rândurile ce urmează o descriere destul de amplă care cuprinde toate informațiile pe care trebuie să le cunoști despre această piață.


De asemenea, informațiile cuprinse în rândurile următorare reprezintă un punct de plecare bun pentru cei care doresc să studieze detaliat ce înseamnă să tranzacționezi pe BVB. 



Ce este BVB (Bursa de Valori București) și ce sunt acțiunile?



Sursa foto: Pixabay


Bursa de Valori București este una dintre cele mai importante instituții pe piața de capital iar grație tehnologiei de astăzi, oricine poate tranzacționa pe această piață atâta timp cât deține un calculator conectat la internet. De asemenea, este nevoie de un cont deschis la un broker care pune la dispoziție accesul la bursa sau bursele de interes pentru viitorul investitor. 



Un răspuns la ce este Bursa de Valori București, trebuie reținut că tranzacționarea la bursă poate să fie o activitate cu potențial mare de câștig dar în același timp poate să prezinte o serie de riscuri care trebuie să fie luate în calcul înainte de a porni pe acest drum.

Se recomandă să se testeze tranzacționarea pe BVB prin intermediul platformelor care oferă posibilitatea de a crea conturi demo și să construiești strategii de tranzacționare care și-au dovedit eficiența în timp, înainte de a risca să investești propriul capital. 



Bursa de Valori București a fost fondată la data de 1 decembrie 1882 și a fost închisă o dată cu instalarea regimului comunist în anul 1945 și a fost redeschisă în anul 1995. Ca orice piață de capital a fost creată cu scopul de a facilita circulația capitalurilor  între investitori.


BVB propune alternative de finanțare dedicate companiilor mari care pot atrage investiții prin intermediul pieței principale dar și pentru companiile mici și mijlocii sau startup-urilor prin intermediul pieței AeRo. Fiecare dintre aceste piețe are propriile proceduri de listare și pot emite atât acțiuni cât și obligațiuni.

Bursa de Valori București generează venituri din activitatea de tranzacționare, comisionale încasate pentru listare, diversele tarife plătite de participanții la piață dar și din vânzarea seturilor de date. 



Avantajele investiției la Bursa de Valori București

Sursa foto: Pixabay


Investițiile în acțiuni pot aduce numeroase avantaje iar cel mai important dintre acestea constă în faptul că oferă randamente net superioare în comparație cu conturile de economii, depozitele bancare sau titlurile de stat. În comparație cu alte active, acțiunile oferă un grad crescut de lichiditate și oferă posibilitatea de a crea un portofoliu diversificat de active și transparent. 



La Bursa de Valori București sunt listate foarte multe companii din diverse sectoare de activitate și poți crea un portofoliu echilibrat de investiții. Vrei să afli cum? ÎNSCRIE-TE LA CURS!


După ce ți-ai făcut bine temele și eventual ai urmat un curs de tranzacționare la bursă, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să începi să experimentezi cu conturi demo, să îți cauți un broker bun și să începi să te familiarizezi cât mai bine cu platforma de tranzacționare. Poți începe cu o sumă mică, de exemplu cu 1-3 companii pentru a reduce riscul de piață la început și pe măsură ce începi să capeți experiență să începi să îți mărești portofoliul și să adaugi companii.



Evolutia tranzacțiilor cu acțiuni la Bursa de Valori București

Sursa foto: Pixabay



O acțiune valorează cât este dispus să plătească pe ea un cumpărător și este o afirmație corectă având în vedere că prețul pe bursă se determină în urma confruntării cererii cu oferta. 


Oferta este compusă din numărul de acțiuni emise de o companie iar cererea este formată din numărul de investitori care doresc să dețină acțiuni și sunt dispuși să plătească. Raportul dintre cerere și ofertă explică modul în care se modifică prețurile însă, nu și motivele pentru care o acțiune are o anumită valoare. Aceasta depinde de modul în care evoluează o companie.


În situația în care compania înregistrează pierderi și valoarea acțiunii scade. De asemenea, investitorii vor plăti mai mult pentru acțiunile unei companii care a înregistrat rezultate solide în ultimii ani și cu o politică de distribuție constantă a dividendelor. 


În situația în care compania anunță că urmează să fie vândută, acesta este un factor care duce la creșterea acțiunilor deoarece cumpărătorul trebuie să achiziționeze un pachet majoritar pentru a putea deține controlul. 


Piața bursieră este influențată și de evoluțiile macroeconomice. Spre exemplu, atunci când inflația este redusă, dobânzile sunt mici iar PIB crește, atunci activitatea companiilor este impulsionată de mediul de business. 


Pe lângâ evoluția pieței interne, valoarea acțiunilor este influențată și de evoluția de pe piețele internaționale deoarece investitorii străini intră pe piață, ceea ce duce la o creștere a prețului acțiunilor. 


De asemenea, dacă economia este în recesiune, evoluția tranzacțiilor cu acțiuni la Bursa de Valori București va fi influențată de activitatea scăzută a companiilor ceea ce înseamnă că valoarea titlurilor scade. Acest lucru se întâmplă deoarece scade și puterea de cumpărare iar companiile vor înregistra rezultate mai slabe. 


Valoarea acțiunilor mai este influențată și de modul în care evoluează piețele internaționale. În perioadele de stabilitate investitorii străini intră pe piața autohtonă și contribuie la creșterea prețurilor acțiunilor. De asemenea, dacă pe piața externă apar probleme, investitorii vor fi mai puțin dispuși să își asume riscuri pe piețele emergente așa cum este și a noastră. 


Aproape 30.000 de români sunt activi pe BVB, reprezentând aproximativ 40% din totalul investitorilor. Vrei să înveți să investești? Participă și tu la curs.

Companii listate la Bursa de Valori București

Sursa foto: Pixabay


În momentul de față companiile listate la Bursa de Valori București sunt împărțite în două categorii, în funcție de dimensiune, vechime și numărul de acțiuni distribuite public. Aceste două categorii sunt piața reglementată și piața AeRo. Fiecare dintre cele două piețe are procedurile proprii de listare și funcționează după o serie de principii despre care vom vorbi în rândurile următoare. 



Aceste companii listate la Bursa de Valori București trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi listate. De asemenea, listarea pe această bursă vine împreună cu o serie de avantaje precum asigurarea atragerii continue de resurse financiare de pe piața de capital, creșterea reputației, mărirea fondului comercial, creșterea lichidităților valorilor mobiliare și multe alte astfel de beneficii. 



Cele mai importante companii listate la Bursa de Valori București în funcție de capitalizare sunt Erste Group Bank AG; OMV Petrom S.A, S.N.G.N Romgaz S.A., Fondul Proprietatea, New Europe Property Investments PLC, BRD Groupe Societe Generale S.A, Banca Transilvania, Electrica și Transgaz. 



La data de 31 martie 2021 74,44% din acțiunile BVB erau deținute de entități juridice din țara noastră,urmate de persoane fizice române în proporție de 21,58% și acționari instituționali în proporție de 1,82%.


4.1 Piata Reglementata


Sursa foto: Pixabay


Piața reglementată este piața spot principală a Bursei de Valori București și sunt incluse în această categorie cele mai mari companii de pe teritoriul țării noastre, care sunt 82 la număr. Pe piața reglementată se pot tranzacționa acțiuni, obligațiuni, ETF-uri, produse structurate dar și unități de fond.


După cum spuneam și anterior, pentru ca o companie să fie listată pe piața reglementată, trebuie să îndeplinească o serie de cerințe chiar de dinainte de a depune cererea de participare și anume: 


  • să fie societăți pe acțiune (S.A), active de cel puțin 3 ani și să pună la dispoziție situațiile financiare pe anii respectivi 
  • valoarea capitalurilor proprii sau a capitalizării principale să fie de cel puțin un milion de euro
  • acțiunile care nu sunt deținute de companie sau de investitori strategici să fie de minim 25%


Cele mai renumite companii listate la Bursa de Valori București sunt BVB - TLV Banca Transilvania, BVB BRD Groupe Societe Generale, BVB FP Fondul Proprietatea, BVB SNG Romgaz, BVB SNP Petrom. 



4.2 Piața AeRo


Sursa foto: Pixabay


A fost lansat în 2015 segmentul de acțiuni al Sistemului Alternativ de Tranzacționare al BVB sau piața AeRo. Aceasta a fost creată în scopul de a permite și companiilor mai mici să își listeze instrumentele financiare pe bursă. În această categorie se pot întâlni mai ales IMM-uri și startup-uri românești precum și companii care nu îndeplinesc condițiile de listare pe piața reglementată, despre care am vorbit anterior. 



Pe piața AeRo sunt listate un număr de 284 de companii dintre care cele mai cunoscute sunt CHOB - Chimcomplex Borzești Onești, PRUB - Practic București, SAFE - SafeTech Innovations, RORX - Romaero București, HAI - Holde Agri Invest. 



Printre principalele avantaje pe care le putem enumera despre piața AeRo putem enumera posibilitatea de listare a oricărei companii indiferent de mărime sau vechime, posibilitatea de a tranzacționa acțiuni, obligațiuni precum și alte tipuri de instrumente financiare iar cerințele de listare și reglementare sunt mai reduse și mai simplu de pus în practică. 



Listă firme cotate la Bursa de Valori București

Sursa foto: Pixabay


Cele mai puternice companii listate la Bursa de Valori București sunt cele din domenii precum energie, sănătate, producție, tehnologie, comerț, imobiliare și finanțe. În top trei pe lista companiilor românești cotate la Bursa de Valori București sunt Digi Communication, MedLife și Teraplast. Companiile listate pe bursa românească au devenit din ce în ce mai valoroase. 



Cele mai mari pachete de acțiuni deținute de fonduri străine sunt: Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Romgaz, BRD, Electrica Transgaz, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Transport Trade Services, SIF Muntenia și multe altele. 



Pe Bursa de Valori București se pot găsi atât companii de pe piața reglementată cât și companii de pe piața AeRo. 

       


Indicii Bursei de Valori București

Sursa foto: Pixabay


Indicii Bursei de Valori București sunt compuși dintr-un indice internațional și 11 indici locali. Cel mai important indice este BET (Bucharest Exchange Trading) și este prezent pe bursa intrernațională. Reprezintă indicele de referință a pieței de capital românești și reflectă evoluția celor mai tranzacționate 19 companii de la noi din țară. Principalul criteriu de selecție a acestor societăți este lichiditatea companiilor. 



Un alt indice important este BET - TR - Total Return și este primul de acest tip lansat de Bursa de Valori București și este construit pe același principiu ca cea a indicelui BET. Acest indice reflectă evoluția prețurilor companiilor emitente dar și dividendele emise. BET- TRN a fost lansat în octombrie 2011 și reprezintă varianta de randament total net al indicelui BET - TR. 



Încă un indice important este BET - FI care reflectă evoluția SIF-urilor și a altor entități asemănătoare lor. 



Alți indici bursieri importanți sunt BET-XT - Extended, BET - XT - TR - Extended Total Return, BET-XT-TRN Extended Total Return Net, BET - Benchmark, BET - NG Energy and Related Utilities, ROTX Romanian Traded Index, BET - Plus, BET - Aero. 



Programul de tranzacționare Bursa de Valori București

Sursa foto: Pixabay


La Bursa de Valori București se tranzacționează în fiecare zi, de luni până vineri iar orarul poate să difere în funcție de tipul instrumentelor financiare de pe piață. Pentru zilelele normale de tranzacționare există următorul program Bursa de Valori București: 


9:30 AM  - 9:45 AM - sesiunea de pre-deschidere a pieței reglementate și este partea de deschidere a ședinței de tranzacționare când pot fi introduse ordine dar nu se înregistrează tranzacții BVB. 


9:45 AM - 5:55 PM - se desfășoară sesiunea de tranzacționare normală, se stabilește prețul de deschidere al ședinței pe baza ordinelor existente apoi se tranzacționează efectiv. 


5:55PM - 6:00 PM - preînchiderea sesiunii de tranzacționare și este momentul în care mai pot fi introduse ordine dar nu se mai înregistrează tranzacții. 


6:00 PM - 6:10 PM se închide sesiunea de tranzacționare, se închide etapa de preînchidere și se stabilește prețul de închidere a sesiunii bursiere. 


Bursa de Valori București este închisă în weekend dar și în zilele libere acordate de legislația românească. 



Alegere broker pentru tranzacționarea la BVB București


Sursa foto: Pexels


Alegerea unui broker Bursa de Valori București este la fel de importantă ca atunci când se alege o bancă pentru obținerea unui credit sau constituirea unui depozit. Mulți investitori începători au impresia eronată că o dată ce se încheie un contract, brokerul îi va spune în ce să investească pentru a face profit. Însă, brokerii nu au voie să ofere recomandări de investiții iar investitorul este responsabil pentru deciziile pe care le ia. Așadar,


iată cinci criterii importante pe baza cărora este indicat să cauți un broker pentru a putea tranzacționa pe Bursa de Valori București: 


  • autorizare, reglementare și prezență locală
  • oferta de instrumente
  • comisionul de tranzacționare 
  • eventualele comisioane ascunse 
  • platforma de tranzacționare 


Compania de brokeraj cu care colaborezi trebuie să funcționeze legal pe piața din România și să fie autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Verifică compania online și citește cu atenție recenziile altor utilizatori și testează platforme de tranzacționare, astfel încât să poți lua o decizie favorabilă pentru tine. 



Sfaturi și strategii pentru investitorii începători


Sursa foto: Pexels


Ca investitor începător este indicat să deții o bază de cunoștințe solidă și să te asiguri că stăpânești foarte bine platforma pe care ți-ai făcut un cont de tranzacționare. Pentru a putea să beneficiezi din plin de experiența investițiilor la bursă și să generezi profit, este important să iei în considerare aspecte precum tipul de investitor care ești, tipul de cont existent la broker, strategia de trading implementată, urmărirea constantă a știrilor și nu numai.


Este recomandat ca portofoliul de investiții să fie cât mai diversificat deoarece procedând în acest mod se crește posibilitatea de a atinge profitul dorit. 



Strategiile de trading și de investiții pe care le vei aborda spun multe despre profilul tău de investitor. Cele mai populare tipuri de strategii de trading sunt scalping-ul, tranzacțiile de scurtă durată, day trading, tranzacțiile care sunt încheiate la finalul zilei, swing trading care sunt deschise constant pentru câteva zile. 



În calitate de investitor este recomandat să fii bine informat de fiecare dată, tocmai de aceea este bine să urmărești știrile și să citești cât mai multe articole informative pentru a căpăta experiență și să ai o viziune mai clară asupra proceselor de investiție și tranzacționare. 



9.1 Introducerea ordinelor la Bursa de Valori Bucuresti

Sursa foto: Pexels 


Pe Bursa de Valori București introducerea ordinelor se face în sesiunea de predeschidere a pieței reglementate. Sesiunea de predeschidere începe la ora 9:30 și se termină la 9:45, timp în care pot să fie introduse ordine dar nu se înregistrează tranzacții BVB. La închiderea ședinței bursiere mai pot fi înregistrate ordine însă nu se vor putea înregistra tranzacții. 


Pe toată durata ședinței bursiere se plasează ordine în mod continuu iar prețul fluctuează în funcție de cerere și de ofertă. 


9.2 Cum urmărești evoluția prețurilor?


Sursa foto: Pexels



Desigur, înainte de a lansa ordine de tranzacționare pe Bursa de Valori București este recomandat să se urmărească modul în care evoluează prețurile. Prețurile zilnice ale acțiunilor sunt disponibile online în cadrul publicațiilor economice și, desigur pe website-ul BVB. Există patru nivele de prețuri care se afișează și anume: 


  • prețul de închidere 
  • maximul zilei
  • minimul zilei 
  • intervalul de variație a prețurilor 


Creșterea sau scăderea prețului unui instrument este indicat prin prezența semnelor <<+>> și << - >> iar dacă prețul a stagnat atunci nu apare nici unul dintre aceste semne. 



9.3 Etapele sesiunii de tranzacționare


Sursa foto: Pexels 


Atunci când bursa este deschisă și se tranzacționează se plasează ordine în continuu iar prețul poate să fluctueze în funcție de cerere și de ofertă. Orice tranzacționare trece printr-o serie de etape și anume: 


  • se realizează tranzacția
  • are loc compensarea 
  • are loc decontarea 
  • are loc transferul de proprietate


Procesul de tranzacționare se finalizează în două zile lucrătoare din momentul lansării tranzacției, moment în care traderul va avea în portofoliu noile instrumente financiare disponibile iar vânzătorul va încasa banii în portofoliu.


Atunci când se efectuează tranzacții bursiere trebuie avute în vedere detalii precum numele acțiunii, compania emitentă, numărul de acțiuni pe care dorești să le cumperi sau să le vinzi, bugetul maxim, prețul acțiunii, termenul de valabilitate al unui ordin, costurile totale ale tranzacției și comisioanele de intermediere. 


9.4 Tipuri de tranzacții la BVB București

Sursa foto: Pexels 


Există mai multe tipuri de tranzacții la Bursa de Valori București iar acestea sunt următoarele: 


Tranzacționare continuă - care se efectuează în timpul ședinței de tranzacționare și se introduc ordine în continuu. 


Tranzacționare pe model licitație - pentru acest model ședința de tranzacționare pentru un anumit instrument are loc în faza de predeschidere iar modelul este decis de BVB în funcție de lichiditatea simbolului. 


Tranzacționarea la închidere sau trading at last - are loc doar pe piața reglementată iar tranzacțiile se fac la prețul de închidere al bursei. 




9.5 Cum să tranzacționezi singur cu contul DEMO și aplicația BVB București

Sursa foto: Pexels


Este deja un subiect popular faptul că tranzacționarea pe bursă poate să îți genereze profituri dacă știi cum să îți gestionezi riscurile. Dacă ești începător, atunci este important să urmezi câțiva pași simpli. 



Dacă ai decis să investești pe cont propriu atunci trebuie să decizi care sunt instrumentele dorite, să definești un anumit buget pe care să îl aloci pentru tranzacționare și să deschizi un cont de tranzacționare la bursă. Însă, înainte de a investi bani reali este important să testezi conturile demonstrative ale bursei.



Citește ghidurile de utilizare precum și toate informațiile necesare pentru a ști cum să utilizezi o aplicație Bursa de Valori București. Online, vei putea găsi și tutoriale despre cum se folosesc, astfel încât să poți avea un control deplin asupra viitorului tău portofoliu de tranzacționare. 


9.6 Cum să câștigi la Bursă?

Sursa foto: Pexels


Cea mai cunoscută modalitate prin care poți câștiga bani la Bursa de Valori București este prin a cumpăra ieftin și să vinzi scump. Cu alte cuvinte, dacă astăzi cumperi acțiuni, este recomandat să le ții în portofoliu pentru o perioadă de timp iar atunci când prețul crește să le vinzi unui alt investitor și astfel să începi să faci profit. 



Pentru a putea câștiga bani la BVB ai nevoie de un capital inițial, o sumă economisită de care te poți lipsi pentru o perioadă mai lungă de timp. Totuși, nu trebuie să te aștepți să te îmbogățești peste noapte ci profită de timp pentru a învăța și a testa conturile demonstrative dar și caracteristicile instrumentelor pe care le ai în vedere pentru viitoarele tale investiții. De cele mai multe ori, un broker poate să se dovedească a fi o alegere bună, mai ales dacă ești la început de drum, așadar, nu subestima ajutorul pe care poate să ți-l ofere pe acest drum. 



Pentru a tranzacționa ai nevoie să deschizi un cont la un broker autorizat iar contul se poate face online în doar câteva minute. 



Acum că știi care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști despre Bursa de Valori București, tot ce trebuie să faci este să aprofundezi informația și să cauți cele mai potrivite modalități și strategii prin care poți să îți extinzi portofoliul. 


Articole asemănătoare

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică