Când este momentul potrivit să investesc?

Este una dintre cele mai importante întrebări în acest domeniu, iar în acest articol îmi propun să prezint un răspuns detaliat și final la această întrebare.De ce apare această întrebare?Te-ai hotărât să investești, sau poate deja ai un portofoliu investițional, și nu știi dacă să îl alimentezi?
Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

  1. Investește în educația ta
  2. Informează-te
  3. Fă-ți un plan
  4. Analizează-ți cheltuielile
  5. Economisește
  6. Multiplică-ți sursele de venit
  7. Investește
  8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!

Această indecizie este dată de faptul că nu vrei să faci o greșeală, mai exact nu vrei să investești și piața să scadă ulterior, sau nu vrei să nu investești și piața să crească ulterior.

Până la urmă, mediul economic și piața par indecise.

Hai să explorăm soluția.

În primul rând trebuie să înțelegi că momentul în care investești nu este atât de important comparativ cu perioada în care investești. Hai să facem o comparație pe care am găsit-o într-un studiu făcut de Schwab Center for Financial Research, una dintre cele mai mari companii din lume în domeniul financiar. Să presupunem că la începutul unui an ai o sumă pe care vrei să o investești, poate acea sumă provine de la al 13-lea salariu sau sunt economiile rămase la final de an, indiferent de sursă, important este să înțelegi exemplul.

Ai această sumă la început de an, în prima săptămână din Ianuarie și nu știi dacă este bine să o investești sau nu. Posibil ca într-un an piața să fie în maxime istorice și vrei să mai aștepți scăderea, sau poate în alt an piața este în scădere și vrei să mai aștepți creșterea, practic această indecizie apare ORICE ar face piața și asta este problema expusă în următorul studiu.

Hai să luăm 5 persoane diferite, cu 5 metode investiționale diferite și să vedem cum ar fi cel mai bine. Studiul este urmărit pe o perioadă de 20 de ani, perioada 2000-2020, și urmărește cinci variante investiționale în S&P 500, a cinci persoane diferite, fiecare având 2000$ de investit la început de an.


Fă cunoștință cu Ana

Prima persoană o să o numim Ana, iar stilul investițional abordat de Ana este să cumpere în fiecare an în cel mai jos punct posibil, în cea mai bună zi din an, când piața atinge minimul anual. De exemplu, în primul an al studiului, 2001, a investit cei 2000$ în Septembrie 2001, la minimul anual și tot așa în fiecare an. Ana are o abilitate investițională incredibilă sau este doar foarte norocoasă și prinde minimul anual în fiecare an pe o perioadă de 20 de ani consecutivi până în 2020. Exemplu: Minimul anual care a avut loc pe 21 Septembrie 2001.  


sursa:Yahoo Finance


Fă cunoștință cu Andrei

A 2-a persoană este Andrei, și are o abordare simplă și constantă. În fiecare an, în prima săptămână din Ianuarie, chiar în prima zi, Andrei a investit cei 2000$ in S&P 500. Această abordare nu necesită o analiză a pieței.

Fă cunoștință cu Cristina

A 3-a persoană este Cristina, ea a ales o altă strategie, poate ai auzit de DCA sau dollar-cost averaging. Asta înseamnă că a împărțit cei 2000$ în 12 părți egale și a investit fiecare parte la începutul fiecărei luni. Probabil asta o să fie strategia aleasă de majoritatea investitorilor, în fiecare lună, la data salariului, o parte o să contribuie la creșterea portofoliului.

Fă cunoștință cu Alex

A 4-a persoană este Alex, cel mai ghinionist investitor. A investit cei 2000$ pe toți o dată în cel mai rău moment din an, când piața a făcut maximul anual. Exemplu: în 2001, a investit pe 31 Ianuarie, iar în Ianuarie 2002, din nou în maximul anual. Exemplu: maximul anual în 2001, înregistrat pe 31.01.2001. 


Fă cunoștință cu George

Și a 5-a persoană, George, nu a investit deloc în piața de capital. Și-a ținut banii în depozite bancare sau în obligațiuni. Nu a investit deloc pentru că era convins că piața o să mai scadă și că oportunitatea apare dacă mai așteaptă puțin…astfel a așteptat 20 de ani. Poate și tu crezi că oportunitatea investițională este foarte aproape și vrei să mai aștepți….

Rezultate: Pentru rezultate o să ne uităm la următorul grafic, în care vedem câtă avere ipotetică ar fi acumulat cei 5 investitori, fiecare cu un stil diferit, în cei 20 de ani din perioada 2001-2020.


Source: Schwab Center for Financial Research.

Rezultatele sunt incredibile, hai să le explicăm.

1.Este normal ca Ana să aibă cele mai bune rezultate, care a reușit, timp de 20 de ani consecutiv, să aleagă cel mai bun moment din an pentru a investi cei 2000$, rezultatul final fiind de 151,391$ avere acumulată. Înțelegem că această strategie este imposibilă în realitate, însă ne ajută să o comparăm cu celelalte rezultate.

2.Cel mai surprinzător rezultat este al lui Andrei, care a acumulat 135,471$, DOAR CU 10% mai puțin comparativ cu strategia imposibil de perfectă a Anei. Diferența este foarte mică, având în vedere că Andrei a pus banii complet la întâmplare fără nici un fel de analiză a pieței, doar a investit banii la început de an.

3.Stilul Cristinei, prin alocarea banilor în fiecare lună din an, a avut de asemenea o creștere foarte bună în cei 20 ani, foarte apropiată de Ana și practic identic cu Andrei, terminând perioada de 20 de ani cu 134,856$.

4.A 4-a variantă, Alex, având cele mai ghinioniste momente investiționale, ne oferă o altă surpriză, are DOAR CU 10% mai puțin comparativ cu Cristina și semnificativ de mai multe ori comparativ cu George, care nu a investit deloc.

5.Și în final îl avem pe George, care nu a investit deloc în piața de capital. A fost persoana care a așteptat cel mai bun moment, convins că acel moment este foarte aproape în fiecare an. Cea mai mare frică a lui este că o să investească și după piața o să scadă; ironic, dacă ar fi investit în cel mai rău moment în fiecare an , chiar în momentul în care piața ar fi urmat să scadă, ar fi terminat cu o avere de 3 ori mai mare.

Concluzie. Pe scurt, momentul în care investești nu este important, ceea ce este important este perioada investițională. Exemplul ne arată că un investitor care nici nu se uită la grafic, nu își face nici o analiză investițională, dar este consistent în alimentări succesive și își menține strategia, are un rezultat doar cu 10% mai mic comparativ cu un investitor care chiar ar fi reușit să aleagă cel mai bun moment posibil în fiecare an , timp de 20 de ani consecutiv. Studiul este impresionant având în vedere că piața a trecut prin două scăderi economice, iar rezultatele rămân aceleași.

De fapt, studiul a continuat și pe alte 76 de intervale diferite de 20 de ani, iar studiul a concluzionat rezultate similare. În 66 din 76 de intervale, rezultatele au fost exact la fel, adică Ana cu cea mai mare creștere, urmată de Andrei, Cristina, Alex și George. Dar în acele 10 intervale în care rezultatele nu au fost exact la fel? Chiar și aici, rezultatele sunt similare, având perioade în care poziția 2(Andrei) și 3(Cristina) au schimbat locurile. Rezultatele sunt atașate mai jos.

20-year period 

Perfect timing 

Invested immediately 

Dollar-cost averaging 

Bad timing 

Never bought stocks 

Expected rank 

1955-1974 

1958-1977 

1959-1978 

1960-1979 

1962-1981 

1963-1982 

1965-1984 

1966-1985 

1968-1987 

1969-1988 

5

Studiul a fost făcut și pe perioade de 30, 40 și 50 de ani, iar rezultatele sunt similare.


Ce înseamnă asta pentru tine până la urmă ?

Cea mai bună strategie din punct de vedere istoric cu randamente reale este investiția totală o dată pe an și alimentările periodice în fiecare lună.

Această abordare are următoarele beneficii:

Împiedică procrastinarea investițională, având o abordare clară.

Împiedică încărcarea emoțională aferentă procesului decizional, care poate tulbura investitorii începători.

Scoate din ecuație impulsul de a analiza și căuta cel mai bun moment în piață. Tentația de a anticipa piața pe termen scurt se manifestă prin implementarea de strategii care rar au succes.

Un rezumat pe scurt.

Având în vedere dificultatea de a anticipa piața pe termen scurt, cea mai realistă strategie care ar trebui abordată de cei mai buni investitori este să investească cât mai curând posibil.

Așteptarea de a investi este semnificativ mai costisitoare comparativ cu investiția într-un moment inoportun. Pe termen lung, este întotdeauna mai corect să investești în piața de capital până și în cel mai rău moment, decât să nu investești deloc.

În al 2-lea studiu vedem un alt preț pe care îl plătesc persoanele care așteaptă să investească.

În această imagine vedem un lucru foarte interesant. Studiul este făcut pe o perioadă de aproape 30 de ani.


Un investitor care așteaptă momentul investițional ideal poate să nu fie în piață când index-ul sau media pieței are una dintre cele mai bune zile, în care piața crește semnificativ mai mult comparativ cu o zi obișnuită. Iar dacă se întâmplă ca în 30 de ani acel investitor care așteaptă momentul ideal să rateze 30 de zile cu creșteri peste medie, ceea ce foarte ușor de făcut, având în vedere că sunt doar 30 de zile în 30 de ani, zile care sunt imposibil de preconizat, randamentul la finalul celor 30 de ani scade cu 73%!!!!!

Este normal să vedem că investitorul care a stat în piață în toată perioada (fully investment) are cel mai mare randament, comparativ cu investitorul care a intrat și a ieșit din piață periodic.

Concluzie: Dacă se întâmplă să ratezi una dintre cele mai bune zile de creștere ale pieței, ceea ce nimeni nu poate preconiza, randamentul scade foarte mult, iar cea mai corectă abordare este să rămâi în piață pe toată perioada.

Alte 2 motive pentru care este greșit să aștepți momentul investițional ideal.

Nimeni nu poate prezice viitorul. Toate piețele sunt impredictibile, este greu spre imposibil să anticipezi ce face piața pe termen scurt, an de an.


Este un rollercoster emoțional. Investitorii sunt cunoscuți pentru înclinarea lor de a închide o tranzacție pe un profit mic pentru a securiza profitul și sunt cunoscuți pentru înclinarea lor de a ține investițiile neprofitabile în speranța de a recupera scăderea.


Când îți faci planul investițional, păstrează aceste lucruri în minte. Poate fi tentant să aștepți ”cel mai bun moment de a investi”, mai ales într-o piață volatilă. DAR să îți amintești costul sau pierderea aferentă așteptării. Până și persoanele care investesc în cele mai nepotrivite momente au un randament semnificativ mai mare, comparativ cu persoanele care își țin banii acasă, în bancă, sau în obligațiuni.

Sper că acest articol a răspuns odată și pentru totdeauna la întrebarea: ”Când este momentul bun să investesc?”.

Răspunsul corect este „ieri”, sau cel mai corect, acum 20 de ani.

În final îți las o altă informație importantă. Până și în cele mai mari scăderi ale pieței, media în care piața s-a întors a fost 1000 de zile, sau aproximativ 3 ani, de aceea investițiile se numesc pe termen lung și au nevoie de perioada minimă investițională de 5 ani, preferabil minim 10 ani.


Biografii:


https://www.hartfordfunds.com/practice-management/client-conversations/managing-volatility/timing-the-market-is-impossible.html

https://zoefin.com/learn/investors/market-timing-vs-time-in-the-market/

https://www.putnam.com/literature/pdf/II508-ec7166a52bb89b4621f3d2525199b64b.pdf

https://www.schwab.com/learn/story/does-market-timing-work

https://www.capitalgroup.com/individual/planning/investing-fundamentals/time-not-timing-is-what-matters.html

https://www.putnam.com/literature/pdf/II508-ec7166a52bb89b4621f3d2525199b64b.pdf

https://www.wellsfargo.com/investment-institute/sr-perils-time-volatile-markets/

https://www.cnbc.com/2021/03/24/this-chart-shows-why-investors-should-never-try-to-time-the-stock-market.html

https://www.schwab.com/learn/story/does-market-timing-work

https://www.investec.com/en_za/focus/investing/why-it-doesnt-pay-to-time-the-market.html

https://zoefin.com/learn/investors/market-timing-vs-time-in-the-market/

https://www.hartfordfunds.com/practice-management/client-conversations/managing-volatility/timing-the-market-is-impossible.html

https://www.investopedia.com/articles/stocks/08/passive-active-investing.asp
Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică