Un investitor de succes este cineva care dezvoltă în timp o strategie cu scopul de a-și atinge atât obiectivele financiare cât și pe cele personale și care are în vedere riscul pe care este dispus să îl accepte atunci când investește.
Pentru a fi un investitor de succes trebuie să eviți cele mai comune greșeli pe care le fac investitorii și să înveți din ele.
Vom analiza în continuare 10 obstacole pe care un investitor le poate întâlni și cum le poate depăși.
Încrederea oarbă în recomandări. Fiecare trebuie să facă cât mai bine ceea ce a învățat. Când vine vorba de investiții este bine să te informezi și tu pentru a putea evalua recomandările profesioniștilor din domeniu pentru a evita astfel recomandările bazate pe creșterea volumului de vânzări. După realizarea unei investiții aceasta trebuie urmărită și evaluată, ceea ce este dificil de realizat fără niște cunoștințe minime în domeniu. Un consultant nu are timp să evalueze periodic portofoliile tuturor clienților, această misiune revenindu-i investitorului pentru a-și asigura succesul investițiilor.Se lasă duși de euforia creșterii piețelor. Mulți investitori începători fac greșeala de a se lăsa influențați de creșterile susținute și investesc în cele mai nepotrivite momente. Deși regula spune să cumperi ieftin și să vinzi scump, după creșteri susținute, investitorii fără experiență au impresia că trendul crescător nu se va schimba niciodată și cumpără la prețuri supraevaluate, iar când are loc corecția, pe baza panicii, vând la prețuri mai mici decât au cumpărat.
Sunt prea încrezători în forțele proprii. După câteva succese înregistrate în investiții, datorită entuziasmului reușitei, diminuează importanța analizei înaintea alegerii următoarei investiții, ceea ce este o greșeală care te poate costa scump. Construiește-ți un portofoliu diversificat și nu te abate de la strategia stabilită chiar dacă într-un anumit moment vei găsi investiții cu randamente mai mari decât ale tale.
Renunță repede. Investitorii nerăbdători nu așteaptă ca o investiție să devină profitabilă chiar dacă o dețin de puțin timp și de cele mai multe ori ei își vând deținerile atunci când ar trebui să cumpere. Investițiile presupun nesiguranță. Cei care cumpără când piețele sunt jos au mai multe șanse să își crească randamentele pe termen lung, decât cei care vând atunci când piața începe să scadă. Piețele financiare și economiile își revin după fiecare criză, de aceea răbdarea este o calitate esențială când investești.
Refuză să accepte pierderile. Există două scenarii bazate pe pierderi care pot dăuna portofoliului. Prima este să vinzi deținerile la primele semne de scădere, deși toți indicatorii și analizele îți arată opusul. Iar a doua este să nu vinzi o deținere în pierdere, pentru că pierderea este prea mare, chiar dacă perspectivele sunt sumbre și performanțele scăzute. Investitorii acceptă mult mai greu o pierdere, în comparație cu bucuria pe care o resimt dacă sunt în câștig. Evaluează potențialul câștig pe care îl poți obține dacă renunți la o deținere în pierdere în favoarea unei achiziții profitabile și astfel poți lua decizia corectă.
Tu câte din aceste greșeli ai facut la început de drum? Analizează aceste greșeli, pentru a învăța din ele și a le evita și urmărește articolul următor pentru a vedea care sunt celelalte 5 obstacole care îți pot ruina investițiile.
Autor: Monica Mititelu (www.abcdarfinanciar.ro)