Crezi în povestea unui loc de muncă care să-ți asigure stabilitate și viața pe care ai visat-o? Foarte bine, atunci, depune toate eforturile pentru slujba ta. Iar dacă ai încredere în ceea ce se numește bursă și în oportunitățile pe care ți le oferă, procedează ca unul din cei mai bogați oameni de pe planetă: găsește o modalitate de a-ți multiplica veniturile.
Dacă nu găsești o modalitate de a câștiga bani în timp ce dormi, vei lucra până vei muri.” – Warren Buffett
Iei în considerare oportunitatea de a investi pe piața de capital, dar încă nu ești hotărât? În articolul de astăzi vom descrie 7 motive pentru a investi în acțiuni și care sunt avantajele acestui tip de investiție.
Ce trebuie să cunoști în primul rând, este că investiția în acțiuni face parte din categoria investițiilor cu grad de risc crescut, de aceea este bine înainte de a lua decizia de a investi pe această piață te informezi și să investești doar în acțiunile companiilor a cărora activitate o înțelegi și estimezi că evoluția va fi una pozitivă pe termen lung. Trebuie să fii conștient de riscurile pe care le presupun investițiile pe piața de capital și să îți asumi posibilitatea ca suma investită inițial să se diminueze în anumite perioade, în funcție de evoluția pieței.
1) Investește în acțiuni pentru puterea dobânzii compuse
Am explicat în articolul de aici ce este puterea dobânzii compuse și iată care este conceptul de bază al acesteia: dacă obții o rentabilitate constantă a investițiilor (nu una ieșită din comun, doar o rentabilitate bună) pe o perioadă lungă de timp (cum ar fi 30, 40, 50, 60 sau mai mulți ani), acea investiție poate crește cu mult mai mult îți poți imagina. Să presupunem că urmezi o strategie de investiții cu un capital de 10.000 USD, câștigând 7% randamente pe an timp de 60 de ani. Investiția ta de doar 10.000 de dolari va fi crescut la un uimitor 8.104.668 de dolari! Cu cât începi să economisești și să investești mai devreme, cu atât banii tăi pot crește la moduri uimitoare!
2) Pentru a evita devalorizarea banilor în timp
Cu siguranță, ai auzit de inflație, acel concept ciudat care-ți poate mânca economiile. Ok, gândește-te la inflație ca la un fenomen lent, dar constant, care face ca lucrurile să coste mai mult în timp. Îți mai amintești cum părinții îți cumpărau o înghețată delicioasă doar cu câțiva bănuți? Ei bine, acum acea înghețată costă de zece ori mai mult. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că inflația face ca prețul produselor și serviciilor să crească în timp. Ce înseamnă asta pentru un investitor? Asta înseamnă că banii câștigați cu atâta efort își pierd încet valoarea în timp. E de-a dreptul înfricoșător, știm. De exemplu, dacă economisești 10.000 USD anul acesta și îi pui să stea sub saltea în următorii 30 de ani, nu vei mai scoate aceeași valoare de acolo. Da, vei scoate aceeași sumă, dar care nu va mai avea aceea valoare ca atunci când ai câștigat-o. Cu alte cuvinte, dacă acum cu acești bani îți poți cumpăra o mașină, peste 30 de ani nu vei putea cumpăra decât cele patru roți cu acești bani. Dacă-ți investești inteligent banii pe piața de capital, peste 30 de ani îți vei putea cumpăra un Maserati!
Inflația poate varia în timp și nu vom intra în prea multe detalii aici. Amintește-ți mereu de un singur lucru: atunci când îți păstrezi banii în numerar, valoarea lor se erodează constant. Cât de repede se erodează? Acest lucru depinde de rata actuală a inflației.
3) Pentru că vei câștiga mai mult decât din orice altă investiție
Privind în istoria pieței, observăm că acțiunile au adus mai mulți bani investitorilor decât orice alte produse de investiții. În medie, investitorii din SUA au profitat mai mult din cumpărarea de acțiuni decât din cumpărarea de obligațiuni, cumpărarea unei case sau majoritatea celorlalte opțiuni de investiții.
Să analizăm graficul de mai jos, care arată câți bani am câștiga dacă am investi doar un singur dolar în acțiunile mari, acțiunile mici, obligațiunile de stat sau bonurile de trezorerie din 1926.
Observăm că acțiunile fac ca pe obligațiunile și bondurile de trezorerie să se așeze praful. O excepție poate fi investiția în imobiliare rezidențiale (de exemplu, cumpărarea unei clădiri de apartamente sau închirierea unităților către chiriași). Acțiunile au fost în mod istoric una dintre cele mai bune modalități de a da banilor valoare!
4) Investește în acțiuni pentru că….e simplu!
Dacă ai reușit să economisești o sumă frumoasă de bani, dar ești în pană de idei și nu știi unde ai putea să investești mai bine, vei primi câteva răspunsuri de la experți: poți investi în bunuri imobiliare, poți cumpăra obligațiuni, poți începe o afacere, poți investi într-un fond mutual sau poți investi în metale prețioase. Ce este fantastic în investițiile pe acțiuni este că acestea îți oferă simplitate, accesibilitate și siguranță. Este suficient să contactezi un broker de trading online, să urmezi pașii necesari și să cumperi acțiuni.
5) Pentru ca să trăiești bine după pensionare.
Pensiile de stat nu mai garantează veniturile viitoare. Cele din pensiile private vor fi şi ele insuficiente. Ca urmare, tinerii care au în prezent 30 sau 35 de ani trebuie să economisească în plus, şi să investească, încă de pe acum. Astfel, poți construi o cantitate extraordinară de avere pentru când vei fi la pensie. Și pentru că mulți ajung să intre brusc în realitatea anilor de pensionare, fiecare trebuie să își asigure un minim de educație financiară în sensul economisirii și investițiilor.
6) Pentru diversificare
Investițiile în acțiuni îți permit să conferi varietate modurilor în care câștigi și multiplici banii. Ce înseamnă „diversificare?” Practic, cu cât deții mai multe modalități de a câștiga bani, cu atât ești mai puțin expus riscului de a te confrunta cu probleme financiare atunci când rămâi fără surse de venit. De exemplu, deții acum un job full time. Ai și o garsonieră pe care o închiriezi unui student (ai o sursă de venit pasiv din această investiție) și mai ai un hobby care îți aduce venituri suplimentare. Acum este momentul potrivit să îți diversifici investițiile, pentru că mai târziu s-ar putea să-ți pierzi fie locul de muncă, fie să nu mai poți face acel hobby care îți aduce bani în plus. Deținerea de acțiuni poate diversifica modul în care obții profit din banii adunați și investiți.
7) Investește ca să înveți!
Investiția pe piața de capital înseamnă mai mult decât a câștiga bani. Înseamnă și educație, autodisciplină și echilibru. Investind pe bursă, vei reuși să înveți foarte multe lucruri. Vei afla multe despre piața de valori și cum funcționează companiile, ce le face să reușească sau să eșueze, cum vin produsele pe piață, cum au impact economiile asupra companiilor și multe altele. În plus, vei învăța să gândești diferit și să-ți găsești echilibrul financiar. Vei realiza că nu ești sclavul banilor, ci banii au fost creați să lucreze pentru tine.
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.