Bursa americana: ghid pentru investitori incepatori

Fascinația pieței de capital nu își pierde strălucirea, iar bursa americana rămâne punctul de referință pentru investitori de pretutindeni. Te-ai gândit vreodată să investești la bursa americana? Aici este locul unde marile idei devin realitate, unde companiile de top se întrec în inovație și unde fiecare fluctuație de preț poate însemna o oportunitate. 
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.

Bursa americana: ghid pentru investitori incepatori
Fascinația pieței de capital nu își pierde strălucirea, iar bursa americana rămâne punctul de referință pentru investitori de pretutindeni. Te-ai gândit vreodată să investești la bursa americana? Aici este locul unde marile idei devin realitate, unde companiile de top se întrec în inovație și unde fiecare fluctuație de preț poate însemna o oportunitate. 


Bursa americană nu este doar un simplu indicator economic, ci un barometru al progresului global, reflectând atât succesul corporațiilor consacrate, cât și ascensiunea, de multe ori, fulminantă a start-up-urilor promițătoare.


De la fluctuațiile intense ale indicilor de top, precum Dow Jones și S&P 500, până la ascensiunea spectaculoasă a tehnologiei și inovațiilor, fiecare detaliu contează.


O privire prin dinamica acestei arene financiare îți poate deschide perspective și poate însemna startul unei călătorii profitabile, dar pentru aceasta este recomandat să intri în joc informat și pregătit pentru acțiune.Ce este bursa americana si cum functioneaza?

Bursa americana este o entitate centrală a sistemului financiar global. Aceasta reprezintă locul unde investitorii și companiile se întâlnesc pentru a tranzacționa o varietate de instrumente financiare. 


Acest loc de întâlnire nu este doar un simplu spațiu de tranzacționare, ci un pilon vital care influențează economia la nivel mondial. Să explorăm în detaliu componentele principale ale bursei americane:


1. Acțiuni ale companiilor


 • Definiție: acțiunile reprezintă părți egale din capitalul unei companii și oferă deținătorilor dreptul la o fracție din profiturile companiei (dividende) și la vot în adunările generale ale acționarilor.
 • Rol: tranzacționarea acțiunilor permite companiilor să strângă capital pentru expansiune și dezvoltare, în timp ce oferă investitorilor oportunitatea de a participa la succesul acestora.
 • Exemple de piețe: New York Stock Exchange (NYSE) și NASDAQ sunt cele mai cunoscute piețe pentru acțiuni în SUA, găzduind companii de la giganți tehnologici la startup-uri inovatoare.


2. Obligațiuni


 • Definiție: obligațiunile sunt instrumente de datorie emise de corporații sau entități guvernamentale care promit să plătească înapoi suma principală împrumutată la o dată specifică (maturitate) plus dobânzi periodice.
 • Rol: aceste instrumente sunt foarte importante pentru finanțarea proiectelor pe termen lung, cum ar fi infrastructura publică sau expansiunea corporativă. Pentru investitori, obligațiunile reprezintă o opțiune mai sigură comparativ cu acțiunile, oferind venituri regulate.
 • Exemple de piețe: treasury bonds, municipal bonds și corporate bonds sunt exemple de obligațiuni frecvent tranzacționate pe piețele financiare americane.3. Alte instrumente financiare


 • Includ: derivate (cum ar fi opțiuni și futures), fonduri de investiții (mutual funds), fonduri tranzacționate pe bursă (ETF-uri), și multe alte tipuri de instrumente financiare.
 • Rol: aceste instrumente permit investitorilor și companiilor să acopere riscuri, să speculeze pe variații de preț, sau să obțină expunere la diverse clase de active fără a deține direct acele active.
 • Exemple de utilizare: derivatele pot fi folosite pentru hedging (protecție) împotriva schimbărilor de preț în materii prime, rate de schimb valutar sau dobânzi. ETF-urile permit investitorilor să cumpere un coș de acțiuni reflectând performanța unui index sau a unui sector specific, oferind astfel diversificare.Prin intermediul acestor instrumente, bursa americană oferă o infrastructură importantă pentru mobilizarea capitalului, gestionarea riscului și diversificarea investițiilor, având un impact semnificativ asupra stabilității și creșterii economice la nivel global. Acest mediu dinamic este supravegheat de reglementări stricte pentru a asigura transparența, echitatea și eficiența pieței.Cum funcționează bursa americanăBursa americana este un centru vital pentru economia globală. Aceasta îndeplinește două roluri principale:

 • Oferă companiilor oportunitatea de a accesa capital prin vânzarea de acțiuni publicului larg.
 • Permite investitorilor să dețină părți din aceste companii și să beneficieze de creșterea lor.Procesul de funcționare al bursei americane se bazează pe principiile de cerere și ofertă:1. Oferte Publice Inițiale - IPO (piața primară).


Companiile intră pe piața de capital pentru a strânge fonduri prin lansare de acțiuni, făcându-le disponibile pe piața publică.


2. Tranzacționarea pe piața de valori (piata secundară)


Acțiunile sunt cumpărate și vândute pe piețe precum NYSE sau NASDAQ, prin intermediul brokerilor sau platformelor online.Dinamica prețurilor este influențată de:


 • Cererea și oferta pentru acțiunile unei companii,
 • Performanța financiară a companiei,
 • Factorii macroeconomici,
 • Contextul politic.Prin urmare, bursa americană nu doar că stimulează creșterea economică și inovația, dar oferă și oportunități de investiții pentru persoane fizice, având potențialul de a genera beneficii financiare semnificative.Cele mai cunoscute burse americane
Piața de capital americană găzduiește unele dintre cele mai mari și mai influente burse din lume. Iată cele mai recunoscute dintre ele:1. New York Stock Exchange (NYSE)


 • Cea mai mare bursă de valori din lume după capitalizarea pieței.
 • Fondată în 1792, cu sediul pe Wall Street, New York.
 • In 2009 a fost rebrenduită ca NYSE Amex Equities iar în 2012 a fost redenumită NYSE Market.
 • Găzduiește acțiunile unora dintre cele mai mari companii din lume, incluzând giganți din tehnologie, finanțe și consum.2. NASDAQ


 • Cunoscută pentru concentrarea sa pe companiile de tehnologie.
 • Fondată în 1971, cu sediul în New York.
 • A devenit celebră în timpul boom-ului dot-com din anii 1990.
 • Gazduiește multe dintre cele mai inovatoare companii ale lumii, inclusiv Apple, Amazon, Google și Facebook.3. Chicago Board Options Exchange (CBOE)


 • Specializată în opțiuni și alte produse derivate.
 • Fondată în 1973, situată în Chicago.
 • Este prima bursă din lume pentru opțiuni, cu multiple opțiuni de index și futures disponibile.4. Chicago Mercantile Exchange (CME)


 • Concentrată pe piețele de mărfuri și derivativelor financiare.
 • Fondată în 1898, cu sediul în Chicago.
 • Tranzacționează o varietate de produse, de la cereale și carne, la rate ale dobânzii și indici bursieri.5. NYSE American (anterior cunoscută ca American Stock Exchange - AMEX)


 • Focalizată pe acțiuni ale companiilor mici și mijlocii.
 • Fondată în 1908, cu sediul în New York.
 • Este cunoscută pentru tranzacționarea unor produse inovative, cum ar fi ETF-urile (fonduri tranzacționate pe bursă).Aceste burse formează nucleul sistemului financiar global și sunt esențiale pentru tranzacțiile economice la scară largă, oferind investitorilor acces la diverse oportunități de investiții.Avantajele si provocarile investitiilor pe bursa americana
Investiția pe piața de capital americană vine cu multiple avantaje, dar și provocari care atrag investitori din întreaga lume.Avantajele investiției pe bursa americana1. Diversificare extinsă


Acces la o gamă largă de sectoare și companii, ceea ce permite dispersarea riscurilor.2. Lichiditate ridicată


Volumul mare de tranzacții zilnice asigură lichiditate, facilitând cumpărarea și vânzarea rapidă a activelor.3. Reglementări stricte


Piața este strict reglementată de instituții precum Securities and Exchange Commission (SEC), oferind un mediu de tranzacționare sigur și transparent.4. Oportunități de creștere


Posibilitatea de a investi în unele dintre cele mai inovatoare și dinamice companii din lume.5. Instrumente sofisticate


Investitorii au la dispoziție instrumente avansate de analiză și tranzacționare.Cu toate aceste avantaje, investiția pe bursa americană poate aduce și anumite provocări:Provocările investiției pe bursa americana1. Volatilitate


Piața poate fi extrem de volatilă, influențată de factori economici, politici și sociali la nivel global.2. Bariera de intrare


Pentru investitorii internaționali, pot exista complicații legate de reglementările fiscale sau de accesul la piață.3. Concurența acerbă


Piața americană este competitivă, cu mulți investitori bine informați și resurse puternice.4. Riscul valutar


Pentru investitorii care nu utilizează moneda locală (USD), fluctuațiile cursului de schimb pot afecta rentabilitatea investițiilor.5. Complexitatea monitorizării


Necesită timp și dedicație pentru a urmări și înțelege mișcările de pe piață și pentru a lua decizii informate.Investiția pe bursa americană necesită o înțelegere aprofundată a dinamicii pieței și o evaluare atentă a propriilor obiective și toleranță la risc.
Primii pasi in investitiile pe bursa de valori americana
Dacă ești la început de drum în lumea investițiilor pe bursa de valori americana, următorii pași te pot ajuta să intri cu încredere acest teritoriuPrimii 8 pasi in investitiile pe bursa de valori americana1. Educație financiară


Înainte de toate, investește timp în educarea ta financiară. Înțelege termenii de bază ai pieței de capital, cum funcționează tranzacționarea de acțiuni, obligațiuni, ETF-uri, și altele. Resurse precum cărți, cursuri online și seminarii sunt instrumente valoroase. 

Poți accesa cursul de 3 zile de informații practice pentru strategii de investiție la bursa.2. Alegerea unui broker


Selectează un broker de încredere care permite accesul la bursa de valori americana. Verifică comisioanele, platforma de tranzacționare, suportul pentru clienți și orice alte funcționalități care te pot ajuta în tranzacționare.3. Deschiderea unui cont de tranzacționare


Înregistrează-te și deschide un cont de brokeraj. Procesul va include furnizarea de informații personale și financiare, și posibil un chestionar despre experiența ta de investiții și toleranța la risc.4. Planificarea investițională


Elaborează o strategie de investiții. Decide cât de mult vrei să investești, ce tipuri de active ți se potrivesc (acțiuni, obligațiuni, fonduri indexate etc.), și care este orizontul tău de timp.5. Analiza și selecția de active


Studiază piața și identifică oportunitățile de investiții. Utilizează analizele fundamentale și tehnică pentru a evalua companiile sau fondurile în care ai putea dori să investești.6. Monitorizarea investițiilor


Odată ce ai investit, este crucial să monitorizezi performanța investițiilor tale. Urmărește evoluția pieței și ajustează-ți portofoliul dacă este necesar pentru a rămâne aliniat cu obiectivele tale financiare.7. Diversificarea


Nu pune toate ouăle într-un singur coș. Diversificarea este cheia pentru a minimiza riscurile și pentru a maximiza potențialele retururi pe termen lung.8. Revizuire periodică


Reevaluază regulat strategia de investiții pentru a te asigura că aceasta rămâne relevantă în contextul schimbărilor personale și ale condițiilor de piață.Investițiile pe bursa de valori americana pot fi o cale excelentă pentru acumularea de avere pe termen lung, dar necesită răbdare, disciplină și o învățare continuă pentru a naviga prin complexitatea și dinamica pieței.
Ce trebuie să cunosti cand investești pe bursa de valori americana dacă esți din RomaniaDacă ai rezidența fiscală în România și vrei să investești pe bursa de valori americana, ar trebui să ai în vedere și câteva aspecte legale importante:1. Înțelegerea obligațiilor fiscale


Profiturile obținute din tranzacționarea pe bursa de valori americana sunt supuse impozitului pe venit în România. Trebuie să declari aceste venituri în declarația de venit anuală.Pentru anul 2024,  în România, rata de impozitare pentru veniturile din dividente este de 8% iar pentru veniturile de capital este de 1% sau 3% (în funcție de deținerea mai veche sau mai nouă de 1 an).

În SUA impozitul pe dividente este de 30%.2. Documentația necesară pentru SUA


În calitate de investitor non-rezident în SUA, va trebui să completezi formularul W-8BEN, care certifică statutul tău de rezident fiscal non-american. Acest formular ajută la evitarea reținerii la sursă a taxei americane pe dividende sau de câștig de capital.Prin completarea formularului privind evitarea dublei impuneri, vei plăti doar impozitul datorat în Romania (8% în 2024), altfel vei fi nevoit să plătești mai întâi impozitul de 30% în SUA și apoi, în plus, pe cel datorat României.3. Reținerea la sursă


SUA percepe o taxă de reținere la sursă pentru dividende și anumite tipuri de venituri generate de non-rezidenți. Conform convenției fiscale între SUA și România, această taxă este redusă la 8% prin completarea formularului W-8BEN.. Este important să verifici dacă brokerul tău reține corect această taxă și să o incluzi în declarația fiscală din România.4. Alegerea unui broker


Alege un broker care facilitează accesul la piețele americane și care înțelege reglementările internaționale. Acesta trebuie să fie conform cu regulile impuse de autoritățile de reglementare din SUA și România.5. Diversificarea și riscul valutar


Investițiile în valută străină pot aduce fluctuații ale ratei de schimb care afectează rentabilitatea investițiilor tale. Consideră riscul valutar când investești în piețe externe și ia în calcul utilizarea unor instrumente de hedging, dacă este necesar.


6. Înțelegerea pieței și monitorizarea investițiilor


Educația financiară este crucială pentru a înțelege nu doar instrumentele de investiții, dar și impactul factorilor economici și politici globali asupra piețelor financiare. Monitorizează regulat performanța investițiilor tale și ajustează-ți strategiile în consecință.


7. Consultanța financiară


Poate fi înțelept să lucrezi cu un consultant fiscal sau un contabil care să te ajute cu gestionarea obligațiilor fiscale atât în România, cât și în ceea ce privește aspectele legate de investițiile în SUA.


Respectând acești pași și fiind informat de obligațiile legale, poți investi eficient și câștiga legal pe piața de valori americana, maximizându-ți oportunitățile de investiții în timp ce îți gestionezi obligațiile fiscale.Greseli frecvente in tranzactionarea la bursa americana si cum sa le eviti
Investițiile pe bursa de valori americana pot fi pline de capcane pentru cei neexperimentați sau chiar pentru traderii avansați. Iată câteva greșeli comune, efectele lor și sfaturi despre cum să le eviți:


1. Lipsa unui plan de investiții


 • Efect: Acțiuni haotice și potențiale pierderi mari din cauza lipsei de direcție.
 • Cum eviți: Elaborează un plan clar de investiții care să includă obiectivele tale, strategiile de intrare și ieșire, și nivelurile de risc acceptabil. Respectă acest plan indiferent de fluctuațiile pieței.2. Investiția pe baza emoțiilor


 • Efect: Decizii impulsive care pot duce la achiziții sau vânzări neprofitabile.
 • Cum eviți: Lasă emoțiile deoparte. Investițiile ar trebui să se bazeze pe analize obiective și decizii raționale, nu pe frică sau pe entuziasm exagerat.3. Nerespectarea diversificării


 • Efect: Risc crescut de pierdere semnificativă din cauza expunerii concentrate pe o singură acțiune sau sector.
 • Cum eviți: Nu pune toate resursele într-o singură acțiune sau sector. Diversificarea te poate proteja de pierderi inopinate și îți poate stabiliza portofoliul pe termen lung.4. Neglijarea analizei


 • Efect: Investiții în companii cu fundamentale slabe, ceea ce poate duce la pierderi.
 • Cum eviți: Fă cercetări amănunțite înainte de a investi. Cunoaște bine companiile în care investești, inclusiv situația lor financiară, poziția pe piață, și perspectivele de creștere.5. Supraexpunerea la risc


 • Efect: Pierderi majore care pot depăși capacitatea de recuperare financiară.
 • Cum eviți: Înțelege bine cât de mult risc poți tolera și nu depăși această limită. Utilizează ordine de stop-loss pentru a minimiza pierderile potențiale.6. Ignorarea taxelor și a comisioanelor


 • Efect: Eroziunea profiturilor din cauza costurilor ascunse.
 • Cum eviți: Fii conștient de taxele și comisioanele asociate tranzacționării. Aceste costuri pot aduna și pot reduce semnificativ profiturile, așa că alege un broker care oferă condiții rezonabile.7. Tranzacționarea fără suficiente informații


 • Efect: Investiții riscante bazate pe informații incomplete sau inexacte.
 • Cum eviți: Evită să tranzacționezi bazându-te pe "sfaturi fierbinți" sau zvonuri. Asigură-te că deciziile tale sunt susținute de date și analize solide.8. Reacționarea la volatilitatea de scurt termen


 • Efect: Pierderi potențiale mari datorită deciziilor pripite.
 • Cum eviți: Nu te lăsa prins în volatilitatea de moment a pieței. Menține-ți strategia de investiții pe termen lung și evită să reacționezi la fiecare mișcare de preț minoră.9. Neglijarea contextului macroeconomic


 • Efect: Neanticiparea schimbărilor de piață care pot afecta investițiile.
 • Cum eviți: Urmărește îndeaproape contextul economic global și evenimentele care ar putea influența piațăSfaturi utile pentru a tranzactiona cu succes pe bursa americana
Pentru a te orienta eficient pe piața de capital americană, ar fi util să adopți o serie de principii și strategii cu care poți spori probabilitatea de a realiza tranzacții profitabile și de a construi un portofoliu conform scopurilor tale pe termen lung. Demersul necesită atenție constantă și o adaptare continuă la dinamica pieței.


Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să îți maximizezi șansele de succes în tranzacționarea pe bursa de valori americana:


1. Educație continuă


Piața este în continuă schimbare, iar educația financiară nu se termină niciodată. Menține-te la curent cu ultimele tendințe, strategii de tranzacționare și analize de piață. Resurse precum cărți, cursuri online, webinare și seminarii sunt vitale.2. Utilizarea analizei tehnice și fundamentale


Analiza tehnică te ajută să identifici modelele de preț și tendințele pieței, în timp ce analiza fundamentală evaluează sănătatea financiară a companiilor. Combinarea celor două poate oferi o perspectivă mai completă și poate crește precizia predicțiilor tale.3. Gestionarea riscului


Niciodată nu investi mai mult decât îți permiți să pierzi. Utilizează ordine de stop-loss pentru a limita eventualele pierderi și nu lăsa o poziție pierzătoare să consume o parte semnificativă din capitalul tău.4. Diversificarea portofoliului


Nu te concentra exclusiv pe un singur sector sau tip de activ. Diversificarea reduce riscul și poate aduce un randament mai stabil pe termen lung.5. Planificare și disciplină


Stabilește obiective clare și un plan de tranzacționare bine definit. Respectă acest plan indiferent de condițiile de piață. Disciplina este cheia pentru a evita deciziile bazate pe emoții.6. Monitorizarea pieței


Fii vigilent și monitorizează constant piața pentru orice schimbări semnificative care ar putea afecta investițiile tale. A fi informat te poate ajuta să reacționezi rapid și eficient.7. Utilizarea tehnologiei


Profită de platformele avansate de tranzacționare și instrumentele de analiză oferite de brokeri. Acestea pot oferi informații valoroase și îți pot facilita tranzacționarea.

Urmează cursul intensiv de formare în investiții pe parcursul a nu mai puțin de 10 zile. 8. Învățarea din greșeli


Tratează fiecare pierdere ca pe o oportunitate de învățare. Analizează ce a mers prost și ajustează-ți strategiile pentru a evita repetarea greșelilor.9. Răbdare


Tranzacționarea de succes nu este despre a face bani rapid, ci despre construirea unui portofoliu solid pe termen lung. Fii răbdător și lasă strategiile tale să se materializeze. 

Invață despre investițiile pe termen lung de la specialisti cu experiență condensate în doar 4 ore de informatii practice.10. Consultarea cu profesioniști


Dacă te simți nesigur, nu ezita să ceri sfaturi de la consultanți financiari sau brokeri cu experiență. Aceștia te pot ghida să iei decizii mai informate.Respectând aceste sfaturi, vei putea să îți crești competențele de tranzacționare și să tranzacționezi mai eficient pe bursa de valori americana, maximizându-ți potențialul de câștig într-un mod considerabil mai sigur și mai calculat.


Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică