Dobânzi bancare în creștere pe fundal inflaționist

După o menținere constantă a dobânzii la 1,75%, timp de aproape trei ani, Banca Națională a României reia creșterea dobânzii de bază, ajungând la nivelul de 2,5% în condițiile în care leul s-a depreciat, inflația a crescut iar economia a atins un potențial maxim.

Amintim că inflația actuală se află la cel mai mare nivel din ultimii 3 ani, atingând pragul de 5,65%.

Creșterea dobânzii de bază a generat majorarea dobânzilor la credite și depozite, lucru care face ca sistemul bancar să încaseze venituri maxime, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

Cea mai mare dobândă bancară la depozit, practicată pe 12 luni, ajunge la 2,5%, aceasta fiind oferită de Banca Transilvania, care și-a dublat dobânda față de anul trecut.  Alte trei bănci majore (Alpha Bank, OTP Bank și Garanti Bank) au ajuns să depășească nivelul de 2%.

O creștere de sub 2% a înregistrat banca UniCredit, care a ajuns să ofere o dobândă de 1,8% în prezent.

Dinamica bună a încasărilor din dobânzi arată că băncile vor încheia anul cu un profit record. Dacă acestea vor reuşi să-şi mențină nivelul profitabilităţii pe care îl înregistrează în prezent, este mult probabil ca la finalul anului bănzile să obțină un câștig de peste 7 miliarde de lei.  


Voting postare: 2

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate