Profit Point: Ce este curba randamentului?

Orice investitor, trader sau manager de portofoliu își desfășoară activitatea în baza deciziilor pe care le ia cu privire la cumpărare și vânzare, ghidându-se și de niște principii cu privire la randamente și riscuri.

Unul din instrumentele care-i ajută pe investitori să-și formeze ipoteza așteptărilor, luând în considerație rata de reinvestire, este curba randamentului (yield curve).

Curba randamentului este  o reprezentare grafică a evoluției ratelor la obligațiuni de-a lungul timpului. Aceasta reprezintă rezultatul net al tuturor tranzacțiilor de vânzare și cumpărare și reflectă rezultatul net al cererii și ofertei pe piață. Aceasta mai reprezintă și prețul pe care sunt dispuși să-l plătească traderii pentru instrumentele de credit pe termen scurt, mediu și lung.

De ce curba randamentului mai este numită și curba așteptărilor?

Dacă, de exemplu, rata de reinvestire se estimează a fi de 9% până la scadența de după un an, atunci curba randamentului reprezintă așteptarea că rata va fi de 10%. 

Analiza și interpretarea curbelor de randament prezintă interes nu numai în domeniul investițiilor ci și în cazul împrumuturilor care sunt legate de un indicator de referință variabil, cum ar fi ROBOR, oferind informații cu privire la evoluția crescătoare sau descrescătoare a ratelor.

Așadar, traderii și investitorii trebuie să înțeleagă în detaliu relațiile dintre preț, randament, lichiditate și risc. Adică, ei trebuie să știe să profite de curba randamentului: să cumpere și să vândă titluri astfel încât să obțină cel mai mare randament.Voting postare: 9

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate