Dobânda la credite ipotecare se îndreaptă spre 7%

Cumpărarea unei locuințe începe să redevină dificilă din cauza majorării dobânzilor bancare care merg în tandem cu o altă măsură anti-creditare luată de BNR, și anume - limitarea gradului de îndatorare a populației.

Indicele Robor la trei luni a ajuns la pragul de 3,31%, cel mai ridicat prag din ultimele trei luni, iar indicele la şase luni a atins cel mai mare nivel din martie 2014,  Acest lucru face ca dobânda la un credit ipotecar cu dobânda variabilă în lei să se situeze în jurul valorii de 6% - 7%, fiind formată din ROBOR la 3 sau 6 luni și marja băncii care este în jur de 3%, în funcție de bancă.

Indicele Robor, care reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută între ele instituțiile bancare din România în moneda națională și în funcție de care se calculează ratele dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 3,35%, cel mai mare nivel din 7 august până în prezent. 

Indicele se calculează zilnic de către BNR și reprezintă media aritmetică a cotațiilor practicate de băncile din România. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezintă dobânda medie cu care se împrumută băncile între ele, la diferite termene.

Un interes mai mare îl prezintă indicatorul la 3 luni (ROBOR 3M). Dobânzile variabile la creditele în lei se formează luând in calcul acest indicator, la care se adaugă o marjă de 2-5 puncte procentuale la unele credite ipotecare și între 5% și 14% la cele de nevoi personale fără garanții. Astfel, ROBOR este un indicator care variază: dacă acest indice crește, atunci cresc și ratele dobânzilor la credite.

Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

 1. Investește în educația ta
 2. Informează-te
 3. Fă-ți un plan
 4. Analizează-ți cheltuielile
 5. Economisește
 6. Multiplică-ți sursele de venit
 7. Investește
 8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!

Voting postare: 6

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Sinteza săptămânii: România în lupta cu dobanda, corupţia şi colectarea TVA

Sinteza săptămânii: România în lupta cu dobanda, corupţia şi colectarea TVA

România, codaşă la colectarea TVA: Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană, România are cel mai mare deficit de colectare a TVA d..
 •   0
 •   0
 •   721
 •   0
Cum obții profit prin dobânda capitalizată (dobânda compusă)

Cum obții profit prin dobânda capitalizată (dobânda compusă)

Ai decis să-ți investești economiile și vrei ca ele să-ți aducă un profit prin dobândă, pe măsura așteptărilor tale? Probabil că ești mai mu..
 •   6
 •   6
 •   10116
 •   0
Tinerii fără venituri pot solicita credite fără dobândă - Investește în tine

Tinerii fără venituri pot solicita credite fără dobândă - Investește în tine

De luni, 15 octombrie 2018, Ministerul Finanțelor Publice vine în întâmpinarea tinerilor care au nevoie de un sprijin financiar pentru a se ..
 •   1
 •   1
 •   1835
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate