Economisirea o provocare! (I)

  Am întâlnit multe situații în care cei cu care discutam nu economiseau, fie pentru că nu au fost învățați să își creeze un obicei din a economisi, fie pentru că se complac și nu fac eforturi pentru a-și îmbunătăți situația. Nu zice nimeni că este ușor să economisești, dar pentru orice vrei să obții în viață trebuie să faci sacrificii și eforturi susținute. Pentru a încerca să îți demonstrez că dacă vrei poți să economisești, vreau să îți prezint o situație reală cu care m-am întâlnit să îmi spui tu ce ai face în cazul respectiv.   O familie cu patru membri, mama, tata și cei 2 copii locuiesc împreună cu bunica, mama soției, într-un apartament de 3 camere, proprietatea bunicii. Situația financiară a familiei este următoarea: tatăl muncește având un salariu fix lunar de 1.450 lei, mama este în concediu de creșterea copilului cel mic și are o indemnizație pentru creșterea copilului de 1.250 lei, iar bunica are o pensie lunară de 500 lei. Din acești bani întreaga familie se gospodărește la comun, ceea ce înseamnă că plătesc împreună atât cheltuielile legate de întreținerea casei, cât și cheltuielile zilnice. Pe lângă aceste venituri ei mai încasează lunar și alocațiile copiilor în valoare de 84 lei fiecare.   Deși ei nu țin evidența unui buget, dacă ar face acest lucru, el ar arăta în felul următor: veniturile lunare totale ale familiei extinse sunt de 3.368 lei, iar cheltuielile sunt împărțite astfel. Cea mai mare parte a cheltuielilor o reprezintă mâncarea și întreținerea locuinței, în total 2.350 lei/lună. O altă categorie importantă o reprezintă cheltuielile cu medicamentele bunicii în valoare totală de 300 lei/lună. Cheltuielile cu ratele bancare la cardurile de credit sunt 200 lei/lună, iar cheltuielile cu îmbrăcămintea și încălțămintea și alte cheltuieli asociate copiilor, precum grădinița, reprezintă diferența de 528 lei/lună.
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
Așa cum se poate observa din situația prezentată mai sus familia nu are obiceiul de a economisi și nici nu are un fond de urgență acumulat pentru situații neprevăzute.   Deși situația lor financiară nu este o una extraordinară reușesc să se descurce de la o lună la alta, dar din păcate situația s-a înrăutățit pentru că tatăl a rămas fără locul de muncă, iar bunica a decedat. În urma acestor evenimente familia a pierdut pensia bunicii în valoare de 500 lei, iar veniturile tatălui s-au diminuat de la 1.450 lei la 500 lei/lună, ajutorul de șomaj. În aceste condiții ei au trebuit să ia măsuri pentru ca să poată să își susțină în continuare cheltuielile. Mama s-a reîntors la muncă la un salariu de 1.500 lei/lună, primind și stimulentul de inserție în valoare de 650 lei/lună, pentru că a revenit la muncă înainte de a împlini copilul vârsta de 2 ani, tatăl rămânând acasă să aibă grijă de copii, fiind șomer. Cu toate acestea veniturile familiei au scăzut de la 3.368 lei la 2.818 lei/lună, în condițiile în care cheltuielile nu s-au modificat foarte mult.   Deoarece familia nu avea economii au trebuit să se împrumute pentru a putea acoperi cheltuielile cu înmormântarea bunicii, în valoare de 3.500 lei, acest împrumut generând alte cheltuieli lunare de aproximativ 300 lei/lună timp de un an. Ești curios să afli ce a făcut familia din exemplu de mai sus pentru a putea supraviețui? Citește articolul următor care va fi publicat săptămâna viitoare și vei afla care sunt măsurile pe care aceasta a fost forțată să le adopte pentru a se putea descurca în noile condiții.   Autor: Monica Mititelu (www.abcdarfinanciar.ro)
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate