Indicele Dow Jones [DJI30]: Ghid complet pentru începători ᐈ

Indicele Dow Jones este unul dintre cei mai cunoscuți indici din lume și găzduiește cele mai puternice acțiuni de pe NYSE și NASDAQ. Cu toții părem să știm că este motiv de bucurie atunci când indicele crește sau că ar trebui să nu ne bucurăm atât de mult în momentul în care acesta scade. Dar de ce? Ce este indicele Dow Jones, cum se poate folosi în trading și dacă poți să îți înscrii compania în indicele Dow Jones dar și care sunt factorii care mișcă prețurile? Acestea sunt doar câteva dintre informațiile pe care le vei putea descoperi despre indicele Dow Jones. 

Ca orice alt tip de indice, înainte de a investi și de a aștepta ca strategiile de tranzacționare utilizate să producă profit, este indicat să deții cât mai multe informații despre acesta. În anumite situații poate să fie cea mai bună alegere pentru a-ți investi resursele financiare iar în alte cazuri este posibil să se potrivească alte tipuri de investiții. Dacă te interesează să tranzacționezi folosind indicele Dow Jones atunci vei putea regăsi în prezentul ghid și pașii esențiali pentru a putea face acest lucru cu succes. 

1.Ce este indicele Dow Jones? Definiție

Sursa foto: Pixabay 


Despre ce este indicele Dow Jones Industrial Average trebuie să menționăm din prima că este un indice ponderat de preț și este compus din cele mai puternice 30 de acțiuni tranzacționate de pe piața americană. În teorie, aceste acțiuni trebuie să fie reprezentative pentru piață. Investitorii preferă să utilizeze indici pentru a urmări piața și pentru a avea o perspectivă mai restrânsă asupra a ceea ce se întâmplă pe bursă.

Indicele Dow Jones a fost introdus la data de 26 mai 1896 și creat de către Charles H. Dow care a fost cunoscut și pentru celebra teorie Dow. Acesta a fost și fondatorul Dow Jones & Company care a fost înființat în anul 1882. 

Primul indice Dow a fost lansat în anul 1884 și a fost compus din din 11 acțiuni legate de transport. Indicele inițial a fost ajustat și redenumit Dow Jones Rail Average, urmând ca în anul 1970 denumirea să fie din nou actualizată în Dow Jones Transportation Average. 

Indicele Dow Jones este unul dintre cei mai vechi indici de pe piața globală și este urmărită de investitori pentru a-și conduce afacerile dar și pentru a tranzacționa pe piața bursieră. Practic, dacă ar fi să dăm pentru indicele dow jones definiție pe scurt, am putea spune că este considerat de investitori și specialiștii din mass media drept un rezumat general al performanțelor bursiere din Statele Unite ale Americii. 


2. Evoluția indicelui DowJones în ultimii 10 ani

Sursa foto: Pixabay 


Dacă ar fi să urmărești evoluția indicelui Dow Jones din ultimii ani, ai fi putut crede cu ușurință că piața bursieră este cel mai grozav loc unde poți să efectuezi tranzacții și să faci investiții. Dar dacă îți lărgești perspectivele poți vedea că există segmente ale pieței bursiere care au crescut și mai mult. 

Indicele Dow Jones Average este este un indice ponderat în funcție de preț iar acest lucru înseamnă că acțiunile Dow Jones 30 cu cele mai mari prețuri tind să aibă un efect disproporționat asupra valorii indicelui. 

Pentru a ne da seama cum a evoluat indicele Dow Jones în ultimii zece ani, să aruncăm o privire asupra următorului grafic: 


Sursa foto: goldring.ro 


La un simplu calcul, legat de cât profit s-ar fi putut obține cu ajutorul indicelui Dow, aflăm că pentru $1000 pentru ultimii 10 ani ar fi rezultat un randament de 105,07% ceea ce înseamnă un profit de $1050, în timp ce $1000 investiți pe ultimii 5 ani, ar fi câștigat 60,49%, adică $604. 


3. Lista companiilor ce fac parte din indicele bursier Dow Jones

Sursa foto: Pixabay 


În prezent de pe lista companiilor pentru indicele bursier Dow Jones fac parte 30 de companii considerate a fi cele mai puternice de pe piață iar acestea sunt: American Express, IBM, Boeing, The Travelers, Johnson&Johnson, Chevron Corp, Cisco Systems, JP Morgan Chase, HoneyWell, Visa, WalMart, Apple, Walt Disney, Verizon, McDonald’s, Merck & Co, 3M Company, Caterpillar, Goldman Sachs, Coca Cola, United Health Group, WalGreens Boots Alliance, Salesforce.com, Dow Inc., Intel Corp, Amgen, Procter & Gamble, Nike, The Home Depot, Microsoft. 

Având în vedere operațiunea de splitare a acțiunilor Apple de 4 la 1 din data de 31 august 2020, ponderea acțiunilor din sectorul tehnologiei s-a redus considerabil. Din acel moment au fost incluse în compoziția indicelui Salesforce.com, Amgen, și HoneyWell înlocuind Exxon Mobil, Pfizer și Raytheon Technologies. 


4. Cum sa tranzacționezi sau să investești în indicile Dow Jones?

Sursa foto: Pixabay 


Dow Jones oferă traderilor un grad ridicat de lichiditate ca răspuns la volatilitatea pieței americane. Tranzacționarea Dow nu se concentrează asupra unei acțiuni individuale deoarece se tranzacționează cu un ,,coș” de acțiuni americane iar astfel există o protecție de volatilitate a unei singure companii. În același timp, se păstrează o expunere mai largă pe piața bursieră americană. 

Pentru a obține expunere la indicele Dow Jones, există trei modalități principale de tranzacționare, fiecare cu avantajele și dezavantajele lor. Cel mai important este să analizezi care dintre acestea se potrivește cel mai bine stilului tău de tranzacționare și să alegi în consecință. Așadar, iată care sunt aceste trei modalități de expunere: 

 • tranzacționarea directă a indicelui Dow Jones
 • tranzacționări sau investiții în ETF-uri pe indicele Dow Jones 
 • tranzacționarea sau investiția în acțiuni pe indicele Dow Jones 


4.1 Pașii pentru cum să tranzacționezi sau investești în Dow Jones 30


Sursa foto: Pixabay


Dacă ești pregătit să tranzacționezi utilizând Dow Jones 30 atunci va fi necesar să parcurgi o serie de pași precum: 

 • creează-ți contul pe platforma de tranzacționare 
 • învață ce mișcă prețul indicelui Dow Jones 
 • perfecționează-ți strategiile pentru indicele Dow Jones
 • află care sunt componentele indicelui 
 • află cum se calculează indicele și care este ponderea prețurilor
 • află care sunt orele de tranzacționare ale indicelui Dow Jones

Poate că la prima vedere pare că trebuie să deții multe cunoștințe în ceea ce privește tranzacționarea cu indicele Dow Jones, acești pași enumerați sunt important de parcurși în primă instanță pentru a putea să îți construiești o bază de cunoștințe solidă. Exact ca în orice alt domeniu de activitate, experiența se câștigă învățând și aplicând cunoștințele. 

4.2 Factorii care mișcă prețul indicelui Dow JonesSursa foto: Unsplash 


Pentru a putea face profit cu indicele Dow Jones trebuie să știi exact când să deschizi și să închizi pozițiile iar pentru a putea face acest lucru, este esențial să cunoști care sunt factorii care mișcă prețul indicelui. Așadar, iată care sunt cei mai importanți factori: 

 • forța dolarului - un dolar puternic înseamnă adeseori că indicele va crește în valoare în timp ce un dolar slab înseamnă o scădere. 
 • valoarea acțiunilor companiilor din Dow Jones Index - pentru că indicele este compus din companii de la New York Stock Exchange și NASDAQ prețul acțiunilor acestor companii 
 • rapoarte de profituri - așa cum se întâmplă în cazul acțiunilor obișnuite rapoartele de profit vor afecta indicele. 
 • evenimentele economice - nu doar companiile care alcătuiesc indicele afectează Dow Jones ci și factorii macroeconomici. 
 • Știrile - în același mod în care afectează indicele factorii macroeconomici la fel se întâmplă și cu articolele de știri. În special știrile despre anunțurile băncilor centrale, modificările de politici fiscale și relatările de evenimente importante pot să influențeze Dow Jones. 

4.3 Perfectionează-ți strategiile de tranzacționare a DJI30


Sursa foto: Unsplash


Pentru a te asigura că ai cele mai bune șanse atunci când tranzacționezi un indice, există o serie de strategii pe care le poți aplica pentru a te perfecționa. În primul rând, este important să îți alegi un stil de tranzacționare și să determini care ți se potrivește cel mai bine. Apoi, este important să cunoști cum să interpretezi graficele zilnice și săptămânale cu ajutorul candlestick-urilor japoneze care te va ajuta să înveți ritmurile pieței și să îți faci o idee despre ce poate să facă indicele pe viitor. Un alt aspect de care să ții cont pentru a te perfecționa este să știi cum să cauți semnale de tranzacționare. O dată ce vei sți cum să identifici semnalele de tranzacționare și să confirmi tendințele vei putea să îți dai seama mai ușor dacă este momentul ideal să cumperi sau să vinzi. Și nu în ultimul rând, este important să urmărești știrile economice nu să te bazezi numai pe analize tehnice deoarece evenimentele macroeconomice importante pot să aibă un impact semnificativ asupra pieței. 

4.1 Stiluri de tranzacționare a indicelui Dow Jones


Sursa foto: Unsplash 


Dow Jones 30 este un indice bursier care se pretează la toate tipurile de tranzacționare: scalping, tranzacționare intraday și tranzacționare swing. 

 • Scalping și day trading pe DJI30 pe CFD - traderii care doresc să obțină rezultate rapide scalping-ul și day trading reprezintă abordări care permit să se lucreze pe orizonturi scurte de timp. Evident, o astfel de abordare poate avea atât avantaje cât și dezavantaje iar totul depinde doar de tine. 
 • Swing trading pe CFD Dow Jones - pentru cei care au un loc de muncă cu normă întreagă sau își doresc să aibă o activitate mai calmă și mai atent planificată strategia swing trading poate să fie o alegere bună. Un trader swing va petrece mai puțin timp în fața ecranelor deoarece ideea constă în găsirea de oportunități de tranzacționare potrivite pe unități mari de timp. 

Pentru a nu-ți pune capitalul în pericol, la început este recomandat să folosești un cont demonstrativ. 


4.2 Exemplu de strategie de tranzacționare


Sursa foto: Unsplash 


Pentru poziția de cumpărare dacă un trader deschide o poziție de cumpărare la 27.200 de puncte și o încheie la 27.250 rezultatul obținut este 50 * 0.90 euro = 45 euro profit. 

Pentru poziția de vânzare dacă traderul deschide o poziție de vânzare la 27.100 de puncte, și o închide la 27.000 rezultă 100 * 0,90 = 90 euro profit. 

Este important de menționat în acest sens, valoarea unui pip pe baza numărului de loturi tranzacționate pe graficul DJI 30 CFD. Astfel: 

 • 0,1 lot = 0.09  euro per pip 
 • 1 lot ≅ 0.90 euro per pip 
 • 10 loturi sunt echivalente cu aproximativ 9 euro per pip 

4.3 Cele mai bun orar de tranzacționare a indicelui Dow JonesSursa foto: PixabayPentru a putea tranzacționa cu ajutorul indicelui Dow Jones este necesar să se respecte un orar de tranzacționare, așadar, iată care este aceasta: 

 • de la ora 16:30 până la ora 23: a României 
 • atunci când începe sesiunea americană de tranzacționare piețele asiatice au fost deja închise de două ore dar în Europa încă este zi și sesiunea de tranzacționare încă nu este închisă iar cele mai importante volume sunt înregistrate chiar atunci. 
 • atunci când activitatea pe piața americană s-a încheiat, există o scădere a tranzacțiilor în jurul orei 22:00 până în momentul în care se deschid piețele de tranzacționare asiatice. 

Totuși, pentru a putea tranzacționa cu succes este nevoie să se țină cont și de știrile economice din Statele Unite deoarece acestea pot influența cotația indicelui DJI 30 Index CFD. Din aceste motive, mulți traderi utilizează calendarul macroeconomic pentru a putea tranzacționa, lucru care le permite să aibă câteva minute la dispoziție în jurul acestor ore de publicare a știrilor pentru a tranzacționa. Aceste știri pot să creeze mișcări ample pe piață. 

5. Ce facem în cazul în care indicele Dow Jones scade?

Sursa foto: UnsplashDupă cum am menționat și anterior, indicele Dow Jones este un indice ponderat în funcție de preț. Acest lucru înseamnă că acțiunile care au cele mai mari prețuri tind să aibă un impact asupra valorii indicelui. Dacă ne uităm la lista companiilor care fac parte din acest indice, putem identifica ușor companiile cu valorile cele mai mari. Mereu auzi din diverse surse cum că piața a scăzut sau că indicele Dow Jones s-a scufundat cu 428 de puncte iar știrile despre scăderea pieței îi face pe toți să se îngrijoreze. Dar investitorii ar trebui să se îngrijoreze atunci când vine vorba despre o scădere? 

Orice investitor ar trebui să se intereseze de ceea ce se întâmplă cu media industrială Dow Jones deoarece acesta nu îți spune doar ce se întâmplă pe piață în general ci ești și investit în companiile reprezentate de acest indice. În plus, urmărind ce se întâmplă cu acest indice vei putea să urmărești și ce se întâmplă cu acțiunile de capitalizare mare din portofoliul personal de investiții. Iar să știi ce se întâmplă de fiecare dată cu portofoliul tău este un avantaj. 

6. Îti poți înscrie compania în indicele Dow Jones?

Sursa foto: UnsplashAcțiunile din indicele Dow Jones nu se schimbă des și sunt selectate manual ca titani ai industriei lor. Acest lucru se datorează faptului că compania S&P Dow Jones Indices votează prin intermediul unui comitet acțiunile care vor fi incluse în indicele Dow Jones. Societățile nu pot depune cereri pentru a se înscrie în Dow Jones Indice deoarece sunt alese în mod independent de comitetul companiei S&P Dow Jones. 

7. Diferența dintre Dow și Dow futures

Sursa foto: UnsplashDow futures este un contract care se bazează pe popularul indice Dow Jones Industrial Average. Indicele Dow Jones Average este alcătuit din 30 de companii iar valoarea unui contract Dow Futures este de zece ori mai mare în comparație cu valoarea indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIA). De exemplu, dacă DIJA se tranzacționează cu 12.000 de dolari acest lucru înseamnă că prețul de tranzacționare pentru indicele Dow Futures este de 120.000 de dolari. 

Pentru a înțelege mai bine ce sunt aceste contracte Dow Futures, acestea se pot defini ca fiind tranzacții cu mărfuri, cu prețuri și date de livrare stabilite în viitor. Investitorii, pot prezice sau să speculeze asupra valorii viitoare a acțiunilor înainte de deschidere. Contractele futures sunt practic un acord între două părți cu caracter obligatoriu și juridic iar părțile pot să fie persoane juridice sau chiar instituții. 


Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică