Noul impozit 2019 pe monede virtuale

Autoritățile fiscale au calculat veniturile realizate de români din tranzacțiile cu monede virtuale în 2016-2017 și au estimat venituri totale de circa 90 milioane euro, valoare ce echivalează cu un impozit de peste 14 milioane de euro. 

În anul 2018, tranzacțiile cu criptomonede au adus românilor venituri de circa 72 milioane euro, valoare căreia îi corespunde un impozit pe venit de aproximativ 33 milioane lei.

Astfel, anul ăsta, autoritățile au luat decizia ca monedele virtuale să fie impozitate la valoarea tranzacțiilor. Nu contează cu cât au fost cumpărate criptomonedele, ci cu cât sunt vândute, impozitul fiind aplicat la valoarea tranzacției. Iar pentru a nu ieși în pierdere, cei care desfășoară tranzacții criptovalutare trebuie să realizeze un randament de peste 10% ca să aibă un câștig. Cei care au tranzacționat în pierdere, vor fi, de asemenea, impozitați tot cu 10%.

Noua lege prevede că veniturile din transferul de monedă virtuală se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil, pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra câştigului din transferul de monedă virtuală.

“Noua lege fiscală are ca obiectiv îmbunătățirea conformării fiscale în domeniul taxării veniturilor obținute din transferul monedelor virtuale prin reducerea incertitudinii şi clarificarea acestuia din punct de vedere al taxării, fiind raportată la normele actuale și ținând cont de impactul bugetar estimat.”, se arată într-un comunicat ANAF.

Valorile din prezent ale tranzacționării pe monede virtuale înregistrate la început de aprilie sunt cele mai bune din ultima perioada și aduc noi speranțe investitorilor.

După aproximativ 4 luni în care a fost tranzacționat la valori de până la 4000 USD, Bitcoin-ul a înregistrat un salt spectaculos in primele zile ale lunii aprilie, pana foarte aproape de 5000 USD.

Traderii care au deschis poziții pe Bitcoin in primul trimestru din 2019 au putut ajunge la un profit de 20 - 25% în cazul în care au marcat pe aceasta creștere aparent neașteptată.  

Citește și:

Principii de tranzacționare pe bursa criptovalutară
RONCOIN, prima criptomonedă cu paritate de 1:1 cu leul românesc
Ce este minarea de criptomonede și cum funcționează acest sistem?
Bazele analizei tehnice în tranzacționarea cu criptomonede


rout
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.
Voting postare: 7

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate