Riscurile sistemului de pensii private

Din ce în ce mai multe persoane își îndreaptă atenția spre sistemul de pensii private din cauza riscului de colaps la care este supus sistemul de pensii de stat. Datorită faptului că pensiile din sistemul de stat se plătesc pe principiu “pay as you go”, adică pensiile de azi se plătesc pe baza contribuțiilor de azi, dacă banii nu sunt suficienți se suplimentează cu sume de la bugetul de stat. Studiile arată o imbătrânire rapidă a populației şi o diminuare a raportului dintre numărul de contribuabili şi cel de pensionari, ceea ce înseamnă că în viitorul apropiat sistemul de pensii de stat va ajunge să nu se mai poată autosusține. Care este soluția în aceste condiții? Aplezi la sistemul de pensii privat facultativ, dacă îți permiți. Dar este acest sistem lipsit de riscuri? Un risc este acela că fondul de pensii privat la care ai contribuit nu obține randamente pozitive sau acestea sunt mai mici decât rata inflației, ceea ce înseamnă că la sfârșitul perioadei când va trebui să beneficiezi de pensia privată puterea de cumpărare a banilor tăi a scăzut. Acest risc este acoperit prin legislație, care retrage autorizațiile administratorilor de Fonduri care timp de 4 trimestre consecutive au rate de rentabilitate mai scăzute decât rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor de pensii. Tot pentru protecția randamentelor fondurile de pensii nu au voie să investească în anumite active considerate riscante cum ar fi activele imobiliare sau produsele financiare complexe.  De asemenea, potrivit legii, în sistemul pensiilor obligatorii administrate privat, participanții au garanția contribuţiilor nete. Legea impune cel puţin realizarea unei rentabilităţi a fondului egală cu zero, ceea ce înseamnă că suma totală din contul de pensie privată Pilon II nu poate fi mai mică decât contribuţiile virate în perioada activă, diminuate cu comisioanele de administrare şi eventualele comisioane de transfer. Atât în sistemul Pilonului II cât şi în sistemul Pilonului III fondurile de pensii pot oferi garanţii suplimentare și în același timp poți oricând să alegi să schimbi fondul de pensii la care contribui dacă nu ești mulțumit de performanțele pe care le înregistrează. Riscul ca fondul de pensii să dea faliment. Potrivit legii, fondurile de pensii private nu pot da faliment, doar administratorii lor putând intra în această situaţie. Datorită separării banilor fondului de cei ai administratorului, fondul nu va fi afectat de un eventual faliment al societăţii de administrare. Riscul de delapidare a fondurilor. Fiecare tranzacție realizată de administratorul fondului este supravegheată și autorizată de Depozitar. Astfel nu se pot face tranzacții care să pună în pericol contribuțiile participanților, administratorul neavând acces direct la contribuțiile participanților. 
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
Aceste rsicuri încearcă să fie acoperite în cele din urmă de Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensiilor Private. Scopul fondului de garantare este acela de a compensa eventualele pierderi ale participanților sau ale beneficiarilor, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligaţiile asumate sau de a asigura plata drepturilor participanţilor ori ale beneficiarilor la fondurile de pensii private. Sistemul de pensii privat este complex, de aceea trebuie să te informezi din mai multe surse înainte de a lua decizia de a deveni participant și care va fi fondul la care vrei să contribui.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate