Criza francului elvețian. Cum a început și unde o să se termine?

Elveția este una din țările lumii cu cea mai dezvoltată economie și cu cea mai stabilă monedă. Acesta  este motivul pentru care în perioada 2006 - 2008, creditarea în francii elvețieni era o soluție convenabilă atât pentru bănci cât și pentru clienți. Clienții erau încântați pentru că dobânda era mai mică decât la creditele în moneda națională sau în alte valute, iar numele Elveției oferea încredere. Numai că situația nu a fost așa pentru o perioadă nedeterminată. Datorită politicilor bancare foarte relaxate, pentru a atrage un număr cât mai mare de clienți, populația s-a îndatorat excesiv în valută fără a ține cont de riscurile la care se expune sau de faptul că trebuia să plătească în viitor ceea ce consuma în prezent. Dorința băncilor de a plasa bani în piață combinată cu lipsa de educație financiară a populației a dus la creșterea numărului rău platnicilor în perioada de criză, pentru că nimeni nu s-a gândit mai departe de prezent. De ce s-a apreciat francul elvețian?  Francul elvețian este o monedă stabilă care s-a apreciat pe parcursul crizei financiare pentru că este o valută de refugiu atunci când marile economii ale lumii se zdruncină din cauza crizelor financiare. O monedă de refugiu este o monedă care este achiziționată atunci când siguranța financiară scade și insecuritatea crește. O monedă de refugiu scade atunci când există stabilitate economică și se apreciază atunci când instabilitatea financiară crește, de aceea francul elvețian s-a apreciat în perioada de criză. Cursul de schimb al francului elvețian s-a apreciat considerabil, la începutul anului 2015, pentru că Banca Națională a Elveției a renunţat la pragul minim de 1,2 franci/euro, deoarece costul menţinerii acestuia era prea mare. Lăsat să fluctueze liber față de euro, francul a început să prindă putere. Creşterea cursului leu/franc este direct legată de aprecierea semnificativă a monedei elveţiene în raport cu euro. Cursul de schimb leu/franc era în perioada 2006 – 2008 în jurul valorii de 2,1 – 2,2. Între timp cursul de schimb s-a apreciat până la 3,8 ajungând după eliberarea cursului francului elvețian chiar și la 4,5 lei/franc, ceea ce înseamnă practic rate duble pentru românii care s-au încumetat să ia credite în această monedă. Astfel au ajuns un număr mare de datornici împrumutați în franci elvețieni să nu își mai poată achita datoriile lunare. Creșterea cursului de schimb al francului elvețian este completată de efectele crizei care au dus la scăderea veniturilor populației și de expirarea ofertelor promoționale la credite care au dus la creșterea dobânzilor creditelor. În aceste condiții cei împrumutați în franci elvețieni au avut de suferit cel mai mult.
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
Care sunt soluțiile pentru cei ale căror rate au crescut substanțial de la o lună la alta?  Cu siguranță amânarea plăților pe o perioadă determinată până își va reveni cursul de schimb nu este o soluție care să fie în avantajul clienților, pentru că nu se știe când se va întampla acest lucru. Prelungirea perioadei de creditare în condițiile în care clientul nu s-a îndatorat pe perioada maximă posibilă poate însemna o scădere a ratei lunare, dar o majorare a sumei totale rambursate băncii. Aceasta poate fi o soluție dacă clientul a fost bun platnic și banca este de acord cu această variantă. O altă opțiune este refinanțarea creditului cu unul în moneda națională, în condițiile în care clientul se încadreză în cerințele de creditare actuale. Astfel clientul evită riscul valutar și își va putea achita ratele lunare în continuare. Aceste soluții au atât avantaje cât și dezavantaje pentru toate părțile implicate, dar pentru a fi evitate astfel de situații pe viitor creșterea nivelului tău de educație financiară prin cursurile oferite de Proit Point  este un “must have” pe care nu îți permiți să nu îl ai.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate