5 Greșeli financiare făcute la 30 de ani pe care le vei regreta la 50

  Nu este niciodată prea devreme să iei decizii financiare înțelepte uitându-te spre viitor, cu atât mai puțin la 30 de ani când ai cea mai mare parte a vieții profesionale înainte și orice decizie greșită te poate costa viitorul tău financiar. Mai bine previi decât să tratezi, de aceea îți vom prezenta cele mai comune greșeli privind situația financiară pe care le fac tinerii, pentru ca să înveți din ele și să le poți evita.  
  1.       Nu economisesc. Obiceiul economisirii este mult mai important decât suma pe care o economisești. Cea mai simplă soluție este să începi să economisești de la primul salariu cel puțin 5%, ca și cum ai avea un salariu puțin mai mic. Astfel nu vei simți lipsa banilor de care nu ai beneficiat niciodată. Dacă nu ai economisit până acum, îți propun o soluție simplă de a căpăta un obicei bun care te va salva în orice situație. Începe să economisești acum! Acesta este primul pas și cel mai important. Nu mai amâna decizia de a economisi nici o clipă. Începe să economisești în prima lună 1% din ceea ce câștigi. Ce înseamnă 1% din 2.000 lei? 20 de lei, chiar nu crezi că poți să economisești într-o lună această sumă? Luna următoare economisește 2%, cu doar 1% mai mult, adică 40 de lei în loc de 20. În a treia lună, 3% și tot așa până când la sfârșitul anului vei economisi 12% din venituri. 12% pe lună este mai mult decât economisesc media oamenilor.
 
  1.       Nu investesc. Dacă economisim și nu punem banii economisiți să lucreze în favoarea noastră ei își pierd valoarea sub acțiunea inflației. Au trecut vremurile în care era eficient să ținem banii de la bancă, pentru că acum aceștia vor fi erodați de taxe și comisioane, impozite și inflație. Pentru ca suma economisită de tine să crească în timp fără ca tu să trebuiască să faci ceva, investește banii economisiți în instrumente financiare cu grad de risc scăzut și venituri regulate și lasă câștigurile să se capitalizeze pentru a beneficia de puterea compunerii.
  1.       Nu se gândesc la perioada pensionării. O persoană care începe să economisească la 30 de ani pentru perioada pensionării și investește acești bani în instrumente financiare aducătoare de profit, va avea o sumă considerabil mai mare acumulată în contul de pensionare, față de o persoană care începe să economisească la 40 sau la 50 de ani. La 30 de ani timpul lucrează în favoarea ta, de aceea cu cât începi să economisești mai devreme pentru perioada pensionării cu atât vei avea o pensionare fără griji din punct de vedere financiar.
 
  1.       Nu acordă importanță educației financiare. Educația financiară nu se învață în școală, sau cel puțin nu încă, de aceea avem responsabilitatea de a ne găsi singuri oportunitățile de învățare, atâta timp cât educația financiară este cea care ne ajută să avem un nivel de trai așa cum ni-l dorim. Nu este importantă cantitatea de informații pe care o citim ci calitatea lor și ceea ce învățăm și aplicăm din ceea ce citim.
 
  1.       Nu planifică pe termen lung. Nu își stabilesc obiective financiare. Ca în orice alt domeniu în care îți planifici viața, cum este cariera sau viața personală, la fel trebuie să îți planifici și viața financiară. Fără a-ți stabili niște obiective financiare realiste și încadrate în timp nu vei putea să le urmărești evoluția și să le atingi. Nu lăsa pe mâine acest aspect al vieții tale și planifică-ți chiar acum viața financiară!
  Acordă importanța cuvenită educației financiare și evită aceste greșeli financiare pe care ai putea să le regreți în viitor. Investește în tine și în viitorul tău astfel încât viitorul tu să îți mulțumească pentru deciziile financiare pe care le-ai luat în tinerețe.   Tu ce greșeli financiare ai făcut când erai tânăr pe care le-ai regretat mai târziu? Împărtășește cu noi din experiența ta pentru a învăța din ea și a nu o repeta. Nu uita că este mai bine să înveți din greșelile altora decât din ale tale!   Autor: Monica Mititelu (www.abcdarfinanciar.ro)
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate