Lecția numărul 4: Concentrează-te pe coloana activelor, nu a veniturilor

Cristi are 35 de ani, el deține o casă mare și luxoasă în valoare de 200.000 EUR și o mașină de ultimă generație în valoare de 60.000 EUR. Fiind pasionat de navigat are un yaht de mici dimensiuni în valoare de 150.000 EUR cu care îi place să iasă în fiecare weekend pe mare.   Marian are aceeași vârstă și locuiește într-un apartament în valoare de 40.000 EUR și are o mașină pe care a achitat-o integral, în valoare de 10.000 EUR. El merge în vacanță o dată pe an din banii economisiți lună de lună și investește pentru perioada pensionării.   Pentru ceea ce deține Cristi are datorii în valoare de 450.000 EUR, în timp ce Marian nu are nici o datorie și are economii și investiții în valoare de 50.000 EUR. Diferența dintre cei doi este că primul are o avere netă negativă de 40.000 EUR (deține active în valoare de 410.000 EUR și pasive în valoare de 450.000 EUR) pe care îi datorează creditorilor, iar Cristi a acumulat o avere netă pozitivă de 100.000 EUR (deține active în valoare de 100.000 EUR, iar coloana pasivelor este 0).   În timp ce Cristi deține numai pasive care îi generează cheltuieli, Marian s-a folosit de banii pe care i-a câștigat pentru a aduna active care produc venituri. Pentru a face lumină în cele de mai sus  trebuie să vedem ce înseamnă un activ și un pasiv, un venit activ și un venit pasiv.   Un activ este o deținere a cărei valoare crește în timp și poate să genereze venituri. Exemple de active sunt afacerile care îți generează venituri, drepturile de proprietate intelectuală sau proprietățile imobiliare care sunt închiriate și produc venituri.   Un pasiv este asociat de cele mai multe ori unei datorii sau unei dețineri care în loc să producă venituri îți generează cheltuieli. Exemple de pasive sunt locuința și mașina personală, pentru care trebuie să scoți bani din buzunar ca să le întreții.   Veniturile active sunt acele venituri care încetează în momentul în care tu nu mai muncești. Exemplul clasic de venit pasiv este salariul, când nu mergi la muncă, nu primești salariu.   Venitul pasiv este acela care continuă și după ce tu ai încetat să depui eforturi pentru a-l produce.
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
Dacă te concentrezi pe valoarea veniturilor fără să ții sub control cheltuielile, nu vei acumula niciodată avere. Dar dacă te vei concentra ca indiferent de valoarea veniturilor să direcționezi o parte pentru acumularea de active care îți vor aduce venituri pasive, atunci ai șanse reale de a te pensiona mai devreme trăind din sursele de venit create în timpul perioadei active profesional.   Exemple de venit pasiv sunt chiria obținută din închirierea unui apartament pe care îl ai în proprietate, dividendele pe care le primești pentru acțiunile pe care le deți, veniturile pe care le obți dintr-o carte pe care ai publicat-o și alte forme de venit care nu presupun ore suplimentare de muncă pentru a le obține.   Cu cât acumulezi mai multe active care generează surse de venit pasiv, cu atât îți deschizi mai mult drumul către independența financiară. Și cu cât vei încerca să acumulezi mai multe active care îți generează un venit pasiv cu atât vei fi mai puțin interesat de valoarea veniturilor pe care le obți pentru că acestea sunt completate și în cele din urmă înlocuite de venitul pasiv.   Autor: Monica Mititelu (www.abcdarfinanciar.ro)
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate